Το καθεστώς αυθαιρεσίας στο οποίο πραγματοποιούνταν οι συναλλαγές σε μια σειρά από «επιχειρηματικές» δραστηριότητες στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια αποδεικνύεται με τα "λουκέτα" που έβαλαν οι επιχειρήσεις Athens Ledra και Πυρσός security σημειώνει το υπουργείο Εργασίας.
"Με πρόσχημα την 'αντικειμενική' αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων λόγω υπερβολικών χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα 450 εργαζόμενοι (150+300) συνολικά προστέθηκαν στη 'δεξαμενή' των ανέργων. Τα δύο αυτά περιστατικά, τα οποία ενέχουν στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης εργαζομένων και δημιουργίας οφειλών προς δημόσιους φορείς (εισφοροδιαφυγής), πρέπει να γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και εν γένει εξέτασης από τις αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης" υπογραμμίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει άμεσα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση υπαγωγή των εργαζομένων και στις δύο εταιρείες σε προγράμματα του ΟΑΕΔ.
"Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει".
"Κατέβασε ρολά" πριν συνεννοηθεί με το ΙΚΑ
Αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία και το ιστορικό τού κάθε "λουκέτου" το υπουργείο Εργασίας αναφέρει:
1. Το ξενοδοχείο Athens Ledra, που ανήκει στην εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε., χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000 ευρώ, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο στις 17.05.2016 προτείναμε και ορίστηκε συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας με τη διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να διερευνηθεί με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο η άρση των όποιων εμποδίων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εργαζομένων.
Προς τούτο έγιναν τρεις συναντήσεις με τη διοίκηση του ΙΚΑ η οποία συμφώνησε για τον περιορισμό της κατάσχεσης για το ποσό των 255.000 ευρώ, ποσό που αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη διαδικασία ήταν να αποσταλεί στο ΙΚΑ η κατά νόμο δήλωση των τραπεζών. Σε επόμενο αίτημα της εταιρείας προς το ΙΚΑ και πριν προλάβει αυτό να απαντήσει, η εταιρεία «κατέβασε τα ρολά»!
Άρα, η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας, η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις παρ' ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για τη θερινή περίοδο.
2. Σε ό,τι αφορά στην εταιρεία Πυρσός Security έχουμε, σύμφωνα με πηγές, καθώς οι εργαζόμενοι ουδέποτε απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, τα παρακάτω δεδομένα: η εταιρεία έχει προχωρήσει εδώ και έναν χρόνο σε στάση πληρωμών προς εργαζομένους και πιστωτές, ότι χρωστά 8.200.000 ευρώ στο ΙΚΑ και ότι οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες το λιγότερο.
Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ και οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στις κατά τόπου αρμόδιες Επιθεωρήσεις Εργασίας για τις απαραίτητες ενέργειες. Δυστυχώς, το πρόβλημα με την Πυρσός Security αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την εκμετάλλευση των εργαζομένων από μεγάλο μέρος των εταιρειών αυτών μέσα σε ένα φαύλο καθεστώς οφειλών και χρεών.