Για νέο ρεκόρ πάει φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος μίλησε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει νέο αριθμό ρεκόρ επισκεπτών για το 2016, φθάνοντας τα 25 εκατ. αφίξεις συν 2,5 εκατ. αφίξεις από την κρουαζιέρα. Κάτι που μεταφράζεται σε άμεσα έσοδα 15 δισ. ευρώ συγκριτικά με 14,2 δισ. ευρώ το 2015, προσθέτοντας 1% στο ΑΕΠ της χώρας και επιπλέον 15.000 θέσεις εργασίας.
Αύξηση 42% σε μια πενταετία
«Καταφέραμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό κατά 42% από το 2010 έως το 2015, σε μια περίοδο κατά την οποία το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης. «Δεν βλέπω για ποιον λόγο να μην συνεχιστεί αυτό, εκτός και αν υπερφορολογηθεί σε τέτοιο βαθμό που χάσει την ανταγωνιστικότητά του» πρόσθεσε. Για τον κ. Ανδρεάδη το αισιόδοξο σενάριο για τον κύκλο εργασιών το 2016 μπορεί να επιτευχθεί, εάν ληφθούν υπόψη και αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ένας αριθμός κρίσιμων προκλήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και την υπερφορολόγηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Έλ. Κουντουρά: Η στρατηγική μας απέδωσε
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις της Ελληνίδας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε πως η νέα στρατηγική που εφαρμόστηκε το 2015 θα αποφέρει καρπούς τα επόμενα χρόνια. «Σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε τη νέα πολιτική μας, η οποία ήταν να παρατείνουμε τη σεζόν, να εισαγάγουμε στις αγορές υπέροχα μέρη, να αναπτύξουμε τον θεματικό τουρισμό και παράλληλα να ανοιχθούμε σε νέες αγορές όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα» δήλωσε η κ. Κουντουρά.
Η ανάπτυξη της Κίνας μπορεί να πριμοδοτήσει την ελληνική κρουαζιέρα
Η ανάπτυξη της ζήτησης για κρουαζιέρες στην Κίνα δημιουργεί προϋποθέσεις για την στήριξη του κλάδου στην Ελλάδα ανέφερε ο Ανδρέας Στυλιανόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Navigator Travel, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τον τουρισμό που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο από το ΕΛΚ. «Είναι τόσο ορμητική η επίθεση προσφοράς κλινών στην Κίνα, που μπορεί να φέρει ένα νέο αναπτυξιακό κύμα στη Μεσόγειο, όταν η εκεί αγορά θα αρχίσει να ωριμάζει και να ζητά κρουαζιέρες στην Ευρώπη. Αυτό δεν θα αργήσει, γιατί η κινεζική αγορά ήδη άρχισε να παράγει 700.000 επιβάτες ετησίως μέσα σε σχετικά ελάχιστο διάστημα και, αν συγκριθεί με τα μεγέθη των ώριμων αγορών της Ευρώπης, είναι εμφανές ότι πλησιάζει γρήγορα."
Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων τα ελληνικά νησιά
Την πρώτη θέση μεταξύ των προτιμήσεων των ξένων τουριστών καταλαμβάνει η Σαντορίνη, αγαπημένος προορισμός για Ιταλούς, Άγγλους και Γερμανούς και για το φετινό καλοκαίρι. Οι Ιταλοί άλλωστε παραμένουν και εφέτος πιστοί στις ελληνικές διακοπές ακολουθούμενοι από τους Άγγλους και τους Γερμανούς.
Αυτό προκύπτει από έρευνα του www.trivago.gr, η οποία παρουσιάζει τις τάσεις γύρω από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις επιλογές των ξένων τουριστών, καθώς και τους λαούς που δείχνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.