Οριστική θεωρείται η συμφωνία για το ΕΚΑΣ. Μετά από διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για τη μη επιστροφή των ποσών από τους 90.000 δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κλείσει μια λεπτομέρεια που αφορά την καταβολή του επιδόματος για έναν μήνα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο.
Αναλυτικά, οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για "λογιστική" αποτύπωση των ποσών - με ταυτόχρονη χορήγησή τους μέσω του Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσον αφορά τους πρώτους έξι μήνες που χορηγείται το ΕΚΑΣ. Επίσης, μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, απορρίφθηκε η πρόταση που διατύπωσαν οι δανειστές για την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ κατά έναν χρόνο νωρίτερα από τον προβλεπόμενο, δηλαδή στις 31/12 του 2018 αντί για το τέλος του 2019.
Τελικά υιοθετήθηκε -θα το επιβεβαίωναν μέχρι αργά χθες το βράδυ και οι δανειστές που ζήτησαν λίγο χρόνο ακόμα- η πρόταση να ξεκινήσει η περικοπή του ΕΚΑΣ από την 1η.6.2016 και όχι από την αρχή του χρόνου που προβλέπει το Μνημόνιο 3. Με αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει θέμα επιστροφής των ποσών που έχουν λάβει από την αρχή του χρόνου οι περίπου 90.000 δικαιούχοι.
Σε αυτή τη λύση μοναδικό ερώτημα παραμένει πώς θα γίνει η επιστροφή του βοηθήματος για τον Ιούνιο, καθώς τα ποσά έχουν πιστωθεί ήδη στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα ποσά που αφορούν τον Ιούνιο θα καλυφθούν από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Έτσι, το ΕΚΑΣ θα συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά μέχρι και το 2019, όμως οι περικοπές για φέτος θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Ιούλιο λόγω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με την μνημονιακή πρόβλεψη, το 2016 θα μειωθεί το 18% της δαπάνης του ΕΚΑΣ, το 2017 θα μειωθεί το 44% της ίδιας δαπάνης, το 2018 θα μειωθεί το 26%, το 2019 θα μειωθεί το 6% και το 2020 επίσης το 6% της δαπάνης.
Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ