Live τώρα    
Τα υπόλοιπα 2,8 το φθινόπωρο βάσει "οροσήμων" / ESM: Εντός Ιουνίου τα 7,6 δισ. εφόσον εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα υπόλοιπα 2,8 το φθινόπωρο βάσει "οροσήμων" / ESM: Εντός Ιουνίου τα 7,6 δισ. εφόσον εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ

Τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα εξήγησε χθες ο ESM.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός, η δεύτερη δόση του ελληνικού προγράμματος θα είναι 10,3 δισ. και θα εκταμιευθεί αφού η ελληνική κυβέρνηση "εφαρμόσει εξ ολοκλήρου όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση" και ορισμένες χώρες - μέλη "λάβουν την έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια", καθώς και μετά την έγκριση του Δ.Σ. του ESM για το "συμπληρωματικό Μνημόνιο" (σ.σ.: δηλαδή τη συμφωνία που υπήρξε στο Eurogroup για το χρέος).

Η πρώτη εκταμίευση "θα είναι διαθέσιμη το δεύτερο μισό του Ιουνίου", θα φτάνει τα 7,5 δισ. περίπου και θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμές χρέους και εσωτερικών οφειλών. Οι επόμενες θα γίνουν μετά το καλοκαίρι και θα υπόκεινται στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων «οροσήμων».

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο ESM επαναλαμβάνει τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η Ευρωζώνη σε τρεις φάσεις. Σε αυτήν περιλαμβάνονται:

α) Βραχυπρόθεσμα: Ομαλοποίηση του προφίλ εξόφλησης των δανείων του EFSF. Διαφοροποιημένη στρατηγική δανεισμού για να μειωθεί το επιτοκιακό ρίσκο. Μετάθεση της αύξησης του περιθωρίου επιτοκίου για τα δάνεια της επαναγοράς χρέους του 2012 έως και το 2017.

β) Μεσοπρόθεσμα: Εκμετάλλευση αχρησιμοποίητων πόρων (19 δισ. που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) από το πρόγραμμα για τη μερική πρόωρη αποπληρωμή επίσημων δανείων από χώρες της Ευρωζώνης ή δανείων από το ΔΝΤ (τα οποία έχουν μικρότερες περιόδους ωριμάνσεων και μεγαλύτερό επιτόκιο). Επιστροφή των κερδών από SMP και ANFA, αναδιάταξη των δανείων του EFSF, περιλαμβανομένης επιμήκυνσης ωριμάνσεων, αναδιάταξης αποπληρωμής, επιβολής πλαφόν και αναστολής στις πληρωμές τόκων. Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με την επαναγορά από το 2018.

γ) Μακροπρόθεσμα: Προληπτικός μηχανισμός για το χρέος, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί, αν χρειαστεί, μετά το τέλος του προγράμματος ESM τον Αύγουστο του 2018, στη βάση λύσεων που αναφέρονται πιο πάνω.

Με τα παραπάνω μέτρα ελάφρυνσης, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και κάτω από 20% μακροπρόθεσμα.

Β. Σόιμπλε: Οικονομική ανοησία, χωρίς εναλλακτική, η αύξηση του ΦΠΑ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα περισσότερο αισιόδοξος για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ενός μείγματος από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται στα οικονομικά ως «ηθικός κίνδυνος». Επίσης δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα διάσωσης.

Τέλος, χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ «οικονομική ανοησία», επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση λόγω της υστέρησης εσόδων του ελληνικού κράτους. Γι' αυτόν τον λόγο η Ελλάδα χρειάζεται μια αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, τόνισε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά φαίνεται πως η ύφεση στην Ελλάδα υποχωρεί. «Και στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει ένα σημείο καμπής» προσέθεσε.

Υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, με διαγραφές χρέους για τράπεζες, νομισματικές τράπεζες και κράτη, τάχθηκε ο Γερμανός οικονομολόγος και μέχρι πρόσφατα διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου Χανς - Βέρνερ Ζιν. Πρόσθεσε, όμως, ότι τη διαγραφή χρέους θα πρέπει να ακολουθήσει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας χωρών όπως η Ελλάδα -και αυτό, κατά την άποψή του, είναι δυνατόν μόνο με μία συντεταγμένη (προσωρινή) έξοδο από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ολλανδικού Τύπου, στους κόλπους του κεντροαριστερού PvdA (Εργατικοί), ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος Πάουλ Τανγκ τάσσεται υπέρ της διαγραφής του κάτι που όμως απορρίπτουν τόσο ο ομοϊδεάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και το ίδιο το κόμμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0