Live τώρα    
Από 1ης Ιουνίου οι έμμεσοι φόροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από 1ης Ιουνίου οι έμμεσοι φόροι

Από 1ης Ιουνίου αυξάνονται 12 έμμεσοι φόροι. Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε, από Ιούνιο αλλάζουν οι φόροι στα ΙΧ, επιβάλλεται τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, αυξάνεται ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ και καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.

Τον Οκτώβριο αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με φόρο κατανάλωσης αυξημένο κατά 5 λεπτά το λίτρο, ενώ οι αυξήσεις στους φόρους των λοιπών καυσίμων, των τσιγάρων, των λοιπών προϊόντων καπνού, οι νέοι φόροι σε σταθερά τηλέφωνα, καφέ και ηλεκτρονικά τσιγάρα θα επιβληθούν το 2017. Το 2018 θα αυξηθούν οι φόροι στην μπύρα και θα επιβληθεί φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Αναλυτικά, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων έχει ως εξής:

Από 1ης Ιουνίου 2016

* Αύξηση βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών (ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί).

* Υπολογισμός με δύο κριτήρια του τέλους ταξινόμησης κάθε οχήματος: την αξία λιανικής κάθε μοντέλου και το ύψος των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων.

* Επιβολή τέλους 10% στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης.

* Κατάργηση μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 9 νησιά (Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος) και διαμορφώνονται από 5% σε 13%, από 9% σε 13% και από 16% σε 24%

Από 15ης Οκτωβρίου 2016

* Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης από νέα χειμερινή περίοδο κατά 5 λεπτά το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο.

Από 1ης Ιανουαρίου 2017

* Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα λοιπά καύσιμα: Ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο.

* Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

* Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

* Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Στα υγρά αυτά θα επιβληθεί φόρος το ύψος του οποίου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Από 1ης Ιουλίου 2017

* Επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

Από 1ης Ιανουαρίου 2018

* Αύξηση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην μπύρα που παράγουν τα μικρά ζυθοποιεία και κατάργηση ή μείωση ΕΦΚ για οινοπνευματώδη που παράγονται στα Δωδεκάνησα.

* Επιβολή φόρου διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα: ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, σε 1,5 ευρώ των 3 αστέρων, σε 3 ευρώ των 4 αστέρων και σε 4 ευρώ των 5 αστέρων. Επίσης, σε 0,25 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για δωμάτια - διαμερίσματα 1-2 κλειδιών, σε 0,50 ευρώ των 3 κλειδιών και σε 1 ευρώ των 4 κλειδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0