Σχεδόν τετραπλάσιο του επίσημου στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, αυτό διαμορφώθηκε σε ύψος 1.189 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 443 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2015 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο 307 εκατ. ευρώ. Με βάση τα ίδια επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Ιανουάριο παρουσιάσθηκε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.073 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 367 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου του προϋπολογισμού 2016 για πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ.
Η δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων ήλθε τις ημέρες κατά τις οποίες τα τεχνικά κλιμάκια "έκαναν φύλλο και φτερό" τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε επιμέρους δημοσιονομικά μεγέθη, όπως είναι:
* Τα έσοδα από τον ΦΠΑ.
* Τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ.
* Οι αμυντικές δαπάνες.
* Οι επιπτώσεις του ασφαλιστικού.
Η ίδια αυτή δημοσιοποίηση ήλθε όμως και σε ένα καλό τάιμινγκ καθώς η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εικόνα που δημιουργήθηκε μετά την πληροφορία για σχηματισμό πρωτογενούς πλεονάσματος 0,2% του ΑΕΠ (περί τα 350 εκατ. ευρώ) το 2015 αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% όπως προβλεπόταν.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.214 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 393 εκατ. ευρώ ή 10,3% έναντι του στόχου. Ειδικά όσον αφορά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, αυτά κατήλθαν στα 3.649 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου 2016, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κατηγορίες εσόδων:
* Άμεσοι φόροι προηγούμενων οικονομικών ετών κατά 78 εκατ. ευρώ ή 38,7%.
* Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 19 εκατ. ευρώ ή 13,3%.
* Έμμεσοι φόροι προηγούμενων οικονομικών ετών κατά 81 εκατ. ευρώ ή 76,5%.
* Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 86 εκατ. ευρώ ή 32,2%.
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κατηγορίες:
* Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 31 εκατ. ευρώ ή 29,1%.
* Φόροι στην περιουσία κατά 98 εκατ. ευρώ ή 20,0%.
* ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 32 εκατ. ευρώ ή 22,4%.
* ΦΠΑ λοιπών κατά 102 εκατ. ευρώ ή 7,6%.
* ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 44 εκατ. ευρώ ή 12,5%.
Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 22 εκατ. ευρώ ή 52,4%
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 296 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (346 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 566 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 406 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατήλθαν στα 3.141 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 483 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (3.625 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 3.006 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 469 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 438 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 167 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και 11 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 135 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 15 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
ΘΑΝ. ΠΑΝ.