Θετική για τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζει ο ΣΕΒΕ την εξαγγελία του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, σύμφωνα με την οποία πλέον όσες επιχειρήσεις εντάσσονται στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα μπορούν να λαμβάνουν προκαταβολή χωρίς να απαιτείται προηγουμένως εγγυητική επιστολή.
"Αναμφίβολα η σχετική εξαγγελία από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Χαρίτση αποτελεί μέτρο το οποίο θα διευκολύνει σημαντικά την αξιοποίηση των προγραμμάτων και έμμεσα τη ρευστότητα των επιχειρήσεων", σημειώνει ο ΣΕΒΕ, ο οποίος την ίδια ώρα ζητάει περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.
Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΕΒΕ, η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, η οποία πραγματοποιείται σταδιακά τον τελευταίο καιρό, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα αργούν να φανούν στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Παρά τις ιδιαίτερα θετικές διεθνείς συγκυρίες, οι ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζουν «κόπωση», επισημαίνει ο ΣΕΒΕ.