Μέτρα χαρακτήρα Μνημονίου περιλαμβάνουν οι προτάσεις των δανειστών (επί των οποίων θα τοποθετηθεί ο λαός), χωρίς να δίνουν ουσιαστικές «ανάσες» ρευστότητας στην οικονομία, αφού οι δόσεις των 15,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται θα χορηγούνταν τμηματικά, σε βάθος πενταμήνου και σε οριακό ύψος σε σχέση με τις σχεδόν ισόποσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έως το τέλος του έτους.
Τα ζητούμενα μέτρα οδηγούν σε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος σε ποσοστά 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Η πρόταση προβλέπει για τον ΦΠΑ τρεις συντελεστές από 1.7.2015: 23% (εστιατόρια, ξενοδοχεία, υπηρεσίες εστίασης), 13% (βασικά τρόφιμα, ενέργεια, νερό), 6% (φαρμακευτικά προϊόντα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου). Οι πιστωτές επιμένουν ότι, ακόμη και μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να επέλθει ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ τέτοια που τα έσοδά του να παραμένουν πάνω από τα 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.
Ζημιωμένοι από τις προτάσεις θα βγουν πολλαπλώς οι αγρότες, όπως λ.χ. μέσω της εξάλειψης της ευνοϊκής φορολόγησής τους σήμερα ή της κατάργησης των επιδοτήσεων για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ αγροτών. Ζημιωμένα θα βγουν και τα φτωχότερα νοικοκυριά, καθώς οι δανειστές ζητούν την περικοπή στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016. Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν σύνταξη στα 67 από το 2022, με τα όρια ηλικίας να αρχίσουν να αυξάνονται από 1ης Ιουλίου φέτος. Ζητούν ακόμη αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων επιβαρύνσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Υπέρ της γενίκευσης της ιδιωτικής ασφάλισης λειτουργούν οι προτάσεις τόσο για κατάργηση όλων των κρατικών ενισχύσεων στα συνταξιοδοτικά ταμεία όσο και για τη δημιουργία στενότερης σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών.
Οι πιστωτές προτείνουν ακόμη σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από άλλον μηχανισμό έως το τέλος του 2019, όπως επίσης κατάργηση εισφορών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τις συντάξεις, ευκολότερες κατασχέσεις με υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μείωση του 25% στο ανώτατο όριο των μισθών και συντάξεων για όσους παίρνουν περισσότερα από 1.500 ευρώ αλλά και ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Οι πιστωτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετηθούν υφεσιακά μέτρα ως προϋπόθεση για μια ανεπαρκή πεντάμηνη χρηματοδότηση, η οποία θα ισοδυναμούσε με ακόμη ένα πεντάμηνο αβεβαιότητας και περαιτέρω ύφεσης.
Ακολουθεί, μεταφρασμένο, το κείμενο με τις προτάσεις των θεσμών.