Βαθιά βάζει το μαχαίρι στον αριθμό των υπουργικών συμβούλων η νέα κυβέρνηση, υλοποιώντας τη δέσμευσή της για εξοικονόμηση κονδυλίων και δείχνοντας έμπρακτα διαφορετική κουλτούρα στην άσκηση εξουσίας.
Μιλώντας στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ξεκαθάρισε πως στη νέα κυβέρνηση οι αποσπασμένοι, μετακλητοί και ειδικοί σύμβουλοι των υπουργών θα μειωθούν σε λιγότερο από το μισό. Συγκεκριμένα, στην παλιά κυβέρνηση ήταν 1.173 και στη νέα θα είναι 554 το μέγιστο, καθώς μπορεί να μην συμπληρωθεί ολόκληρος ο αριθμός. Σημειώνουμε ότι ο αριθμός των υπουργικών συμβούλων είχε αυξηθεί σταδιακά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με αποφάσεις υπουργικών συμβουλίων.
Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι να στελεχωθούν αυτές οι θέσεις περισσότερο με αποσπασμένους που προέρχονται από άλλους τομείς της κρατικής μηχανής παρά από μετακλητούς. Επίσης, οι υπουργικές θέσεις μειώνονται από 45 σε 37.
Οι παραπάνω αλλαγές αναμένεται να εξοικονομήσουν κονδύλια που θα προσεγγίσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Να σημειώσουμε ότι ένας ενδεικτικός μισθός μετακλητού συνεργάτη υπουργού κυμαίνεται στα 1.100 ευρώ και του ειδικού συμβούλου περί τα 1.400.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε εθελοντές να εργαστούν ως σύμβουλοι και να πληρωθούν για τις μέρες της απασχόλησής τους με "οδοιπορικά". Μολονότι, το μέτρο έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε συνταξιούχους με αξιόλογη εμπειρία να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες.
Τέλος, ο Δ. Μάρδας ανέφερε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η σύσταση των δύο νέων Γραμματειών, δηλαδή της Γ.Γ. Κατά της Διαφθοράς και της Γ.Γ. Κυβερνητικού Συμβουλίου Για την Οικονομική Πολιτική θα γίνει αποκλειστικά από αποσπασμένους του Δημοσίου.
Οι παραπάνω διατάξεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και την οργάνωση των κυβερνητικών οργάνων επιβεβαιώνοντας τη βούληση για την εκρίζωση του δαπανηρού και μη αξιοκρατικού φαινομένου της στελέχωσης των υπουργείων από τους κομματικούς στρατούς.
Φοίβος Κλαυδιανός