Του Ανδρέα Πετρόπουλου
Διάπλατα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέου νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και για καίριες παρεμβάσεις στον ισχύοντα συνδικαλιστικό νόμο και ειδικότερα στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την προκήρυξη απεργίας, παρά την αναμενόμενη θετική -πλην μικρής σημασίας- στάση που φέρεται να απέσπασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετά τη χθεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη. Με άλλα λόγια, η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων με νέο νόμο και ο περιορισμός των απεργιών θα βρεθούν στο τραπέζι της συνάντησης με τους δανειστές αύριο Πέμπτη, με όλα τα ενδεχόμενα πιθανά.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν χθες πως ο διεθνής οργανισμός συμφωνεί ότι δεν απαιτούνται αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις. Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο για τον οποίο ο υπουργός Εργασίας τοποθετήθηκε πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, οι ίδιες πηγές τόνιζαν αργά χθες το βράδυ πως δεν απαιτούνται αλλαγές στο πλαίσιο που ισχύει για την κήρυξη απεργίας, καθώς και ότι θεωρείται επαρκές και το πλαίσιο για την κήρυξη ανταπεργίας («λοκ άουτ») εκ μέρους του εργοδότη. Ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως οι συνδικαλιστικές άδειες και τα θέματα χρηματοδότησης των συνδικάτων, τα οποία χρειάζονται βελτιώσεις έπειτα από μελέτη και διάλογο. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να γίνει στην Αθήνα τον Οκτώβριο.
"Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, μετά την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την αντιμετώπιση απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, αποδέχεται, όπως φάνηκε από την σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας στη σύσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη, τη θρασύτατη απαίτηση της τρόικας για την κατάργηση με νόμο των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού. Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας και της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία", δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Δ. Στρατούλης.
Να σημειωθεί τέλος πως τεχνική βοήθεια και καθοδήγηση σε εργασιακά θέματα ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ/ILO) στο πλαίσιο της εξέτασης, από την εργοδοτική πλευρά, του τρόπου καθορισμού των μισθών και της ρύθμισης των συνθηκών εργασίας στον κλάδο του εμπορίου. Μάλιστα, αναφέρεται στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της κλαδικής σύμβασης "όχι μόνο εξαιτίας των εμποδίων που έχουν δημιουργηθεί από το νέο θεσμικό αδιέξοδο αλλά και λόγω της δυσκολίας να συμφωνήσουμε στην πρόταση της ΕΣΕΕ για διαμόρφωση βασικού μισθού στο εμπόριο στα 751 ευρώ".