Live τώρα    
Όταν η Bundesbank ζητά αυξήσεις μισθών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η Bundesbank ζητά αυξήσεις μισθών

Όταν διάβασα τον τίτλο του άρθρου δεν πίστευα στα μάτια μου. Η Bundesbank, η γερμανική κεντρική τράπεζα, πιέζει τα συνδικάτα να ζητήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις! Πρωταπριλιά δεν ήταν, οι υπογράφοντες το άρθρο στη Spiegel θεωρείται ότι έχουν καλές πηγές στη Φρανκφούρτη, ενώ και κανείς δεν βγήκε να τους διαψεύσει.

Γράφουν, λοιπόν, ότι στις 26 Ιουνίου, και χωρίς καμία προαναγγελία, η ομάδα των επικεφαλής οικονομολόγων της Bundesbank επισκέφθηκε τα γραφεία της ομοσπονδίας γερμανικών συνδικάτων στο Βερολίνο, της DGB. Οι οκτώ απεσταλμένοι της κεντρικής τράπεζας κλείστηκαν επί επτά ώρες με μια ντουζίνα οικονομολόγους των συνδικάτων, όλων των σημαντικών κλάδων, και συζήτησαν για τις επιπτώσεις της υιοθέτησης του κατώτατου μεροκάματου, για το μέλλον των συντάξεων αλλά και για τις προτάσεις για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη, που είναι και το αγαπημένο θέμα της DGB.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες είχαν ένα άλλο αγαπημένο θέμα - πρωτοφανές στην ιστορία τους. Ενθάρρυναν τους συνδικαλιστές να παύσουν να είναι... συνετοί στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις και να ζητήσουν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών.

Οι οικονομολόγοι των συνδικάτων δεν πίστευαν κι αυτοί στ' αυτιά τους. Επί δεκαετίες, η μόνιμη συμβουλή - απαίτηση από την Bundesbank προς τους κοινωνικούς εταίρους ήταν να μη δίνονται μεγάλες αυξήσεις, γιατί αυτές ανεβάζουν τις τιμές - τον πληθωρισμό, δηλαδή. Αυτό ίσχυε και επί μάρκου, και επί ευρώ. Αίφνης, όμως, η Bundesbank δεν φοβάται τον πληθωρισμό, αλλά τρέμει τον αποπληθωρισμό. Πάντα ήθελε να κρατιέται η αύξηση τιμών καταναλωτή στο 2%, αλλά εδώ και έναν χρόνο ο πληθωρισμός κινείται λίγο πάνω από το μηδέν - κι αυτό είναι επικίνδυνο. Η διοίκηση της Bundesbank, λοιπόν, θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να φέρει εις πέρας την αποστολή της -«ευθύνη μας είναι η σταθερότητα των τιμών» θυμίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Γενς Ούλμπριχ- είναι να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων.

«Δεν αλλάξαμε γραμμή, η επιχειρηματολογία μας είναι συνεπής» επιμένει ο Ούλμπριχ. «Επί χρόνια οι κοινωνικοί εταίροι έδειξαν αξιοθαύμαστη υπευθυνότητα και κράτησαν σταθερές τις αμοιβές. Τώρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο αυξήσεων».

Μάλιστα, η εκτίμηση των κεντρικών τραπεζιτών είναι ότι οι αυξήσεις που συμφωνήθηκαν κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων (κατά μέσο όρο της τάξης του 2,5% έως 3%) ήταν μικρότερες από όσο θα άντεχε η γερμανική οικονομία.

Εννοείται ότι οι παραινέσεις της Bundesbank παραβίασαν ανοιχτές θύρες στην DGB. «Τα περιθώρια αυξήσεων είναι ακόμη μεγαλύτερα. Στο διάστημα 2000 - 2014 η παραγωγικότητα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16%, ενώ οι μισθοί κατά 10%. Κι αν υπολογίσει κανείς αυτά που μπήκαν στις τσέπες των εργαζομένων, αφαιρώντας τον πληθωρισμό, η αύξηση ήταν σχεδόν μηδενική» δηλώνει ο οικονομολόγος των συνδικάτων Ράινχαρντ Μπίσπινκ.

Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο υπέγραψαν νέα συλλογική σύμβαση οι εργάτες μετάλλου στη χαλυβουργία στη βορειοδυτική Γερμανία. Αύξηση μισθών 4% για την επόμενη διετία. Και με την... άδεια της Bundesbank.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0