Live τώρα    
Αναζητείται στέγη για τους ναυαγούς μετανάστες της Σάμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναζητείται στέγη για τους ναυαγούς μετανάστες της Σάμου

Χωρίς πρόνοια από τη πλευρά της πολιτείας για τη διαμονή τους και ασυνόδευτοι έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά οι 32 μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο της Σάμου, όπου πνίγηκαν 22 άνθρωποι, ενώ άλλοι 7 αγνοούνται. Τους μετανάστες υποδέχθηκε επιτροπή συμπαράστασης από το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Την έλλειψη χώρου προσωρινής φιλοξενίας από την πολιτεία, κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

Πρόκειται για 7 Σύρους, 24 Σομαλούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία, οι οποίοι έφθασαν στον Πειραιά με το οχηματαγωγό πλοίο «European express», με το οποίο μεταφέρθηκαν και οι σοροί 12 θυμάτων.

Βασιλική Κατριβάνου: Δεν απαντά ο Δήμος Αθηναίων στο αίτημα για στέγαση των ναυαγών

«Η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και έχουν περάσει από αυτό το τραγικό γεγονός, να έχει μεριμνήσει από την πρώτη στιγμή για τη προσωρινή φιλοξενία τους» τόνισε η Βασιλική Κατριβάνου. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι έχει ζητηθεί εδώ και δύο ημέρες από τον δήμο Αθηναίων να δοθεί κάποιος ξενώνας για τη φιλοξενία τους, αλλά, όπως υποστήριξε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση. Χαρακτήρισε, τέλος, τραγικό και εγκληματικό αυτό που γίνεται από τα συνεχή ναυάγια παράτυπων μεταναστών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την επιτροπή συμπαράστασης του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από τους παράτυπους μετανάστες θα φιλοξενηθούν πιθανόν από τη σομαλική κοινότητα, ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί κάποιο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για τους υπόλοιπους.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία σομαλού μετανάστη, του 25χρονου Γιασίν, ο οποίος είπε ότι ένας από τους διακινητές έβαλε στο σκάφος 60άτομα αντί για 25, με αποτέλεσμα να πάρει νερά και να βουλιάξει. Όπως είπε, ο καπετάνιος του σκάφους ήταν μεθυσμένος και – πιθανότατα – είχε πάρει και χάπια.

Ο 25χρονος Γιασίν, ανέφερε ότι ξεκίνησε από τη χώρα του πληρώνοντας 2000 δολάρια για να φθάσει στην Τουρκία και από εκεί για να περάσει με σκάφος σε Ελλάδα και Ευρώπη και εξήγησε ότι βρίσκονταν στη θάλασσα επί τέσσερις ώρες, όταν το σκάφος πους τους μετέφερε βούλιαξε και τους περισυνέλεξαν οι λιμενικοί.

Εξάμηνη αναστολή απέλασης στους μετανάστες

Στους διασωθέντες μετανάστες, έχει δοθεί - με πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης - εξάμηνη αναστολή απέλασης, με προοπτική ανανέωσης, για ανθρωπιστικούς λόγους. Για την υπόθεση της Σάμου έχουν συλληφθεί δύο Σύροι στην εθνικότητα που φέρονται ως οι διακινητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0