Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.2°C16.8°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.6°C18.3°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.8°C17.7°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
0 BF 82%
Η χρονιά των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χρονιά των μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο

Πογκρόμ απολύσεων στο Δημόσιο επιφυλάσσει η κυβέρνηση το νέο έτος εκπληρώνοντας τη μνημονιακή συμφωνία για 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014 και συνολικά 15.000 τη διετία 2013-2014. Τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς αναμένεται και η ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, συμπληρώνοντας τον μνημονιακό στόχο των συνολικά 25.000 διαθέσιμων.

Ο στόχος των 4.000 απολύσεων για το 2013 βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή του, καθώς εκκρεμεί για τις πρώτες μέρες του 2014 η κατάθεση του νομοσχεδίου για το πρώτο κύμα λουκέτων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και η "αναδιάρθρωση" των αμυντικών βιομηχανιών, ενέργειες απο τις οποίες θα προκύψουν οι απολύσεις που θα συμπληρώσουν τον συμφωνημένο αριθμό. Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, η μικρή χρονική μετατόπιση για τις αρχές του νέου έτους δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στην τρόικα.

Ήδη, να θυμίσουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό των απολύσεων έχουν αντληθεί από τον αιφνίδιο θάνατο της ΕΡΤ (2000), τους υπαλλήλους που απομακρύνθηκαν για λόγους υγείας (400) καθώς και τους πειθαρχικά ελεγχόμενους υπαλλήλους (300).

Από κόσκινο όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου

Σχετικά με τις 11.000 απολύσεις, όπως έχει περιγράψει ο αρμόδιος υπουργός, θα προέλθουν από την κατάργηση και τον περιορισμό «μικρών, μεσαίων και μεγάλων» Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, στο πλαίσιο της αξιολόγησης όλων των Νομικών Προσώπων και των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου. Επίσης, απολύσεις θα προκύψουν και από ένα απροσδιόριστο, ακόμη, ποσοστό των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, που δεν θα τοποθετηθούν σε νέες θέσεις, ενώ η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ ποντάρει για την επίτευξη του στόχου και στην επιτάχυνση απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πέρα από οργανισμούς που έχουν ήδη στοχοποιηθεί ως τμήμα των πρώτων καταργήσεων φορέων, όπως το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με 129 εργαζόμενους, από κόσκινο θα περάσουν και μεγάλα Νομικά Πρόσωπα και ΔΕΚΟ, όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς, προκειμένου να εντοπιστεί «περιττό» προσωπικό και να απομακρυνθεί. Το πρόσχημα, που επικαλείται το ΥΔΜΗΔ, είναι ότι τέτοιοι οργανισμοί «επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Έλληνα φορολογούμενο», κατά συνέπεια πρέπει να ψαλιδιστούν. Σημειωτέον, το λεγόμενο «περιττό» προσωπικό στα ΝΠΙΔ θα απολύεται, ενώ στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου θα οδηγείται σε διαθεσιμότητα.

Από τους διαθέσιμους υπαλλήλους, οι πρώτοι υποψήφιοι προς απόλυση προέρχονται από τις κατηγορίες των σχολικών φυλάκων και των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, των οποίων η 8μηνη διάρκεια της διαθεσιμότητας λήγει τον Μάρτιο. Και αν για τους 1.900 εκπαιδευτικούς των τεχνικών λυκείων έχουν ήδη προκηρυχθεί 1.308 θέσεις για να μετακινηθούν-αφήνοντας πάντως εκτός περί τους 600-, για τους 2.200 σχολικούς φύλακες δεν υπάρχουν παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων έκανε λόγο για τη μεταφορά 300 εργαζομένων σε θέσεις τραυματιοφορέων, καθώς και 100 με 150 ακόμη κατόχων πτυχίων ξένων γλωσσών σε θέσεις φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Επίσης, έχει αφήσει να διαρρεύσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής δυνατότητας εξαγοράς πλασματικών χρόνων για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ωστόσο μέχρι στιγμής τίποτα απ' όλα τα παραπάνω δεν έχει αποτυπωθεί σε θεσμικό κείμενο. Πάντως, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης, το μεγαλύτερο ποσοστό των φυλάκων θα δει την έξοδο από το Δημόσιο λόγω χαμηλών προσόντων και διαδικασιών πρόσληψης εκτός των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

12.500 διαθεσιμότητες ώς τον Μάρτιο

Για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 ακόμη υπαλλήλων, η τρόικα, σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, έχει δώσει άτυπη παράταση μέχρι τον Μάρτιο. Ήδη, πάντως, έχει αρχίσει να υλοποιείται ο σχεδιασμός για την άντληση του μεγαλύτερου τμήματος εξ αυτών από το υπουργείο Υγείας, μέσω της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ από φορέα παροχής υπηρεσιών σε αγοραστή υπηρεσιών, καθώς και από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού υγείας Αδ. Γεωργιάδη, οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα φθάσουν περί τους 8.500, ενώ στους δήμους, με βάση τους υπολογισμούς του υπ. Εσωτερικών, θα αγγίξουν τους 4.000.

Ανεξάρτητα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, δηλωμένος στόχος του ΥΔΜΗΔ είναι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, ο οποίος όμως, όπως υποστηρίζεται, δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε μετά τις πρόσφατες συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, οι τελευταίοι έθεσαν το ζήτημα της επέκτασης του μηχανισμού διαθεσιμότητας-απολύσεων τη διετία 2015-2016, αίτημα στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δόθηκε αρνητική απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, τον κ. Μητσοτάκη διέψευσε η υφιστάμενή του Ε. Χριστοφιλοπούλου, που, παρ' ότι και εκείνη ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία του ΥΔΜΗΔ απάντησε αρνητικά στην επέκταση, την ίδια στιγμή αποκάλυψε ότι η συζήτηση συνεχίζεται, εντάσσοντας με σαφήνεια την παραπάνω απαίτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των όρων μιας "νέας συμφωνίας", που θα συνοδεύει την αναγκαία "αφαίρεση χρέους".

48% μείωση των δομών των υπουργείων

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε πως το μαχαίρι στις επιτελικές δομές του Δημοσίου θα φθάσει στο 48%(!), σύμφωνα με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στις αρχές Δεκεμβρίου. Όπως υπογράμμισε, "εντός του επόμενου τετραμήνου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα αποτυπώνουν τα καινούρια οργανογράμματα των υπουργείων... Από την άσκηση της αξιολόγησης, η οποία και θα αποτυπωθεί τελικά σε αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, έχει προκύψει σημαντικότατη μείωση των επιτελικών δομών του κράτους. Κατά περίπτωση, 48% προτείνεται να μειωθούν οι γενικές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις και τα τμήματα και αυτές είναι οι αποφάσεις που έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης"...

Ρεπορταζ: Νίκος Μορφονιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL