Την πρωτοφανή... προκαταβολική απαλλαγή του ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ απέναντι σε ιδιώτες εντόπισε εγκαίρως η ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία με σημείωμά της κατέδειξε το νομοθετικό «πραξικόπημα» που επιχειρεί η κυβέρνηση απέναντι στο Σύνταγμα. Οι «πράξεις ή παραλείψεις» του Γκ. Μάναλη για τα «έργα και ημέρες» του στην ΕΡΤ και τη ΔΤ είναι αντικείμενο δεκάδων προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Αυτές τις ευθύνες επιχειρεί να παρακάμψει η κυβέρνηση, όπως καταδεικνύει με σημείωμά της η ΠΟΣΠΕΡΤ:
* Δεν υπάρχει καμία ένδειξη -πολλώ δε μάλλον αιτιολογία- για ποιον λόγο κρίνεται απαραίτητη η αναδρομική απαλλαγή του ειδικού διαχειριστή της ΕΡΤ από τις κάθε είδους ευθύνες του έναντι τρίτων, πέραν του Ελληνικού Δημοσίου.
* Η αστική ευθύνη του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών για παράνομες πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του, από τις οποίες οι ιδιώτες υφίστανται ζημία, είναι δεδομένη, θεσπισμένη από δεκαετίες και εφαρμόζεται από τα δικαστήρια.
* Επίσης η ευθύνη των οργάνων του Δημοσίου έναντι του Δημοσίου για τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους είναι θεσπισμένη στην ελληνική νομοθεσία.
* Επομένως, τίθεται το ερώτημα: Για ποιον λόγο απαιτείται τώρα ειδική ρύθμιση για τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ; Ποιο είναι το φερόμενο ως νομικό κενό που καλύπτει; Ποιος ο (δημοσίου συμφέροντος) σκοπός που εξυπηρετεί;
* Η ρύθμιση που επιχειρείται δεν είναι ασύνδετη προς τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, για την παράνομη κατάργηση της ΕΡΤ, την ομαδική απόλυση του προσωπικού και την παύση λειτουργία, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πλήθος μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές έχουν κατατεθεί από φορείς και πολίτες για τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα εργασιακά θέματα των ακύρως απολυμένων της ΕΡΤ, τον τρόπο προσλήψεων στη ΔΤ, τον τρόπο διαχείρισης της περιουσίας και των υποθέσεων της ΕΡΤ από τον ειδικό διαχειριστή.
* Ο κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα διαχωρισμός των εξουσιών συνεπάγεται ότι δεν επιτρέπεται στις άλλες δύο εξουσίες, να παρεμβαίνουν στη δικαιοδοτική λειτουργία των δικαστηρίων.