Live τώρα    
Cosco - ΟΛΠ: Σε διαπραγματεύσεις για επέκταση και ιδιωτικοποίηση / Προσπαθούν να λύσουν τον "γόρδιο δεσμό" του φιλικού διακανονισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Cosco - ΟΛΠ: Σε διαπραγματεύσεις για επέκταση και ιδιωτικοποίηση / Προσπαθούν να λύσουν τον "γόρδιο δεσμό" του φιλικού διακανονισμού

Η πρώτη από σειρά συναντήσεων που θα γίνουν πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα σε εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ναυτιλίας, ΟΛΠ, Cosco και ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να λυθεί ο "γρίφος" του φιλικού διακανονισμού μεταξύ Δημοσίου και Cosco, ώστε να πραγματοποιηθεί η επέκταση στην προβλήτα ΙΙΙ, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού.

Κύρια μέριμνα των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η "φόρμουλα" που θα εξευρεθεί να μην εγείρει νομικές ενστάσεις από τρίτους, αφού ήδη η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινίσεις για σειρά θεμάτων που εγείρει η συμφωνία ανάμεσα σε ΟΛΠ και Cosco.

"Αγκάθι" αποτελεί η αξίωση της θυγατρικής της Cosco (ΣΕΠ Α.Ε.) για αναστολή της καταβολής του ετήσιου εγγυημένου τιμήματος, μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ της χώρας στα ποσοστά του 2009, κάτι που προβλέπεται να γίνει μετά το 2025. Η πρόταση της Cosco είναι η κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ, επενδύοντας 220 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προτείνεται η μεταφορά της προβλήτας πετρελαιοειδών, με έξοδα της κινεζικής εταιρείας (περίπου 10 εκατ. ευρώ), και να δοθεί η διαχείριση στον ΟΛΠ, με χαμηλό επιτόκιο αποπληρωμής σε 15 χρόνια, αλλά και η κατασκευή μαρίνας στο Πέραμα.

Σε περίπτωση "ναυαγίου", η Cosco έχει προειδοποιήσει πως θα προσφύγει στη διαιτησία, ενώ θα "παγώσουν" οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Ι. Εμίρης, έκανε λόγο για έναρξη των διαδικασιών σε τρεις μήνες (και όχι αρχές Σεπτεμβρίου, όπως μέχρι πρότινος υποστηριζόταν), ενώ έως τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιαστεί από το Ταμείο η τελική πρόταση για την αξιοποίηση ΟΛΠ και ΟΛΘ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να προκρίνει την πώληση των μετοχών των οργανισμών. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτη, με την Cosco να περιμένει "καρτερικά".

Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας: Έγκλημα το ξεπούλημα ΟΛΠ και ΟΛΘ

Με σκληρή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο λιμάνι τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εγκατάστασης "κινεζικού μονοπωλίου" στο λιμάνι του Πειραιά.

"Η δράση του περίφημου ΤΑΙΠΕΔ αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας, με επικίνδυνες διαστάσεις για την προοπτική της λιμενικής βιομηχανίας στη χώρα μας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή, με αφορμή την παραίτηση Σταυρίδη, μιλάνε για διαπλοκή μεταξύ πολιτικής εξουσίας και επιχειρηματικών συμφερόντων.

"Η πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ & ΟΛΘ αποτελεί εγκληματική πράξη, η οποία στρέφεται κατά της ανάπτυξης και των πραγματικών συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας. Η απεμπόληση του Δημοσίου χαρακτήρα των λιμανιών θα ακυρώσει κάθε προοπτική για ανάπτυξη" προσθέτουν και καλούν την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες για τη σκανδαλώδη πολιτική ξεπουλήματος των λιμανιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0