Πάνω από 31.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν φέτος εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, αν και πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής" που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ. Την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης του προγράμματος με αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ για την κάλυψη όλων των αναγκών σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο τονίζει με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.
Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, 91.153 παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στις δομές μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος τη νέα σχολική περίοδο. Ωστόσο, η υπάρχουσα χρηματοδότηση των 150 εκατομμύριων ευρώ επαρκεί για την κάλυψη των 2/3 των αιτήσεων, ήτοι 60.000 θέσεις. Για να γίνει δυνατή η ένταξη όλων των παιδιών στο πρόγραμμα, όπως αναφέρει ο Κ. Ασκούνης, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος πρέπει να διαμορφωθεί στα 225 εκατ. ευρώ.
"Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ που με βάση τις εισηγήσεις της ΚΕΔΕ μπορούν να προέλθουν είτε από αδιάθετους πόρους του ΕΤΠΑ με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας από τα Ε.Π. 'Ψηφιακή Σύγκλιση' και 'Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη', είτε με μεταφορά πόρων από τα Ε.Π. 'Εκπαίδευση και διά βίου Μάθηση' και 'Διοικητική Μεταρρύθμιση', είτε με μεταφορά αδιάθετων πόρων του ΕΚΤ από τους άξονες της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του ΕΠΑΝΑΔ, ώστε άμεσα να καλυφθούν και οι αιτήσεις των 31.153 επιπλέον παιδιών που μένουν εκτός προγράμματος και να στηριχθούν οι οικογένειές τους σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης" υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Γ. Βρούτση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Σημειώνει δε ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ είναι "κοινωνικά αναγκαίες, εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες".
Απάντηση πάντως πήρε προς το παρόν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ από τον υπουργό Εσωτερικών. Σε επιστολή του προς τον Κ. Ασκούνη ο Γ. Μιχελάκης υποστηρίζει ότι από την περασμένη Παρασκευή 9 Αυγούστου έχει θέσει το θέμα στον υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας αύξηση των κονδυλίων για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ κατά 75 εκατ. ευρώ.