Για δεύτερη μέρα χιλιάδες κόσμος κατέκλυσε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μετά την πραξικοπηματική κίνηση της τρικομματικής κυβέρνησης να ρίξει μαύρο στην ΕΡΤ. "Δεν πάμε πουθενά, θα μείνουμε εδώ μέχρι να τους ανατρέψουμε", έλεγαν με μια φωνή οι αλληλέγγυοι, οι οποίοι, παρά τη δυνατή βροχή, παρέμεναν στην Αγία Παρασκευή.
Άλλοι έξω με ομπρέλες και αυτοσχέδια αδιάβροχα από τα πανό και τις σημαίες και άλλοι εντός του κτηρίου. Κάθε σκαλοπάτι, κάθε καρέκλα, κάθε τετραγωνικό ήταν γεμάτο από κόσμο. Από το φουαγιέ έως το κυλικείο επικρατούσε το αδιαχώρητο. Απλοί πολίτες έως εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ ήταν όλοι εκεί, σαν ένα σώμα.
"Εμπρός, λαέ, μην τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής" ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα. Εκατοντάδες ήταν και τα ψηφίσματα αλληλεγγύης που διαβάστηκαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας -και όχι μόνο. Το σύνθημα της ανατροπής ήρθε μέσω μουσικής. Η συναυλία των μουσικών συνόλων, η οποία λόγω των καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε στο στούντιο της ραδιοφωνίας στον πρώτο όροφο του Ραδιομεγάρου, ξεσήκωσε τον κόσμο, τόσο εντός όσο και εκτός κτηρίου.
Την ίδια ώρα η γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί έξω μετέδιδε ζωντανά το πρόγραμμα της ΕΡΤ, κρατώντας συντροφιά στους τολμηρούς με τις ομπρέλες και τα αδιάβροχα. Όσο μάλιστα περνούσε η ώρα τόσο περισσότερος κόσμος ερχόταν, με στόχο να περιφρουρηθεί η συγκέντρωση.
Το "μαύρο" που ένωσε χιλιάδες ανθρώπους διώχνοντας τον φόβο
Το προηγούμενο βράδυ στην Αθήνα κανείς δεν κοιμήθηκε, ούτε οι πάνω από 7.000 που έφτασαν στην πόρτα του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής αλλά ούτε και όσοι από τα σπίτια τους μετά το "μαύρο" που έπεσε στη συχνότητα της ΕΡΤ έψαχναν στο Ίντερνετ και μέσω social media τη διαδικτυακή συνέχεια της. Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Αγ. Παρασκευή, όλοι περιμένοντας μια πιθανή επέμβαση των ΜΑΤ ή την εμφάνιση κάποιου εισαγγελέα.
Έξω από την ΕΡΤ, όμως, παρά τις φήμες που διαδίδονταν μέχρι τα μεσάνυχτα για περικύκλωση από ΜΑΤ, πολίτες συνέχιζαν να φτάνουν έως τα ξημερώματα, να συζητούν, να τραγουδούν και να δακρύζουν με το "Πότε θα κάνει ξαστεριά", "Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ", σε μια συναυλία που κράτησε μέχρι το πρωί.
"Η γυναίκα μου, μόλις έπεσε το μαύρο, πάγωσε και άρχισε να κλαίει. Ξέρετε, εμείς έχουμε ζήσει και άλλες εποχές..." διηγείται ένας από τους ανθρώπους που έσπευσαν έξω από την ΕΡΤ και μάλιστα από το Πόρτο Ράφτη.
Όσο όμως πληθαίνει ο κόσμος, παρότι έχουν περάσει τα μεσάνυχτα, τόσο ξεχνιέται και η σκέψη για μια πιθανή επικείμενη αστυνομική έφοδο από τους συγκεντρωμένους. Οι συζητήσεις, τα τραγούδια αλλά και αυτή η ξαφνική συνάντηση τόσων ανθρώπων που το "μαύρο" της οθόνης ένωσε, δεν άφησαν τον φόβο να φωλιάσει. Οι δύσκολες ώρες είναι 3-6 τα ξημερώματα, μονολογούσαν οι περισσότεροι, που έδιναν ραντεβού για τις πρωινές ώρες ή χαιρετούσαν όσους έμεναν πίσω.
Οι απειλές - φήμες για αυτόφωρο και την επικείμενη είσοδο εισαγγελέα ή αστυνομικών ξεκίνησαν εκ νέου γύρω στις 3.30, την ώρα μάλιστα που στο στούντιο βρισκόταν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας. Λίγο πριν από τα στούντιο της Μουρούζη, ο τελευταίος εργαζόμενος της ΕΡΤ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το στούντιο είπε πως οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που τον καλούσαν να βγει είχαν προβεί σε προειδοποιήσεις όπως "αν πας αυτόφωρο, μετά δεν θα μπορείς να κάνεις αίτηση πρόσληψη στον νέο φορέα".
Ο φόβος για επέμβαση των ΜΑΤ δεν έδιωξε κανέναν
Το πρωί τους βρήκε και πάλι στο Ραδιομέγαρο επί της Μεσογείων. Εκατοντάδες πολίτες από κάθε γειτονιά της Αθήνας πέρασαν τις πύλες του κτηρίου της ΕΡΤ εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων. Άνθρωποι που κατάπιναν ολόκληρα χιλιόμετρα μόνο και μόνο να αντικρίσουν τους απολυμένους εργαζόμενους και να τους σφίξουν το χέρι, να τους πουν ότι δεν είναι μόνοι.
Άλλοι έμεναν για ώρες ολόκληρες και άλλοι για μερικά λεπτά, ίσα - ίσα να προλάβουν να πάρουν μία "μυρωδιά" πριν πάνε στη δουλειά. Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν. Παρά τις φήμες για επέμβαση των ΜΑΤ, ο κόσμος δεν επηρεαζόταν. "Δεν πάμε πουθενά, θα μείνουμε εδώ μέχρι τέλους" έλεγαν στα πηγαδάκια, δίνοντας ο ένας δύναμη στον άλλον.
Το πρώτο σοκ του κλεισίματος στην ΕΡΤ έδωσε τη θέση του στην οργή και το πείσμα. Ένα πείσμα με στόχο όχι μόνο να πάρει η κυβέρνηση πίσω την απόφασή της, αλλά και να πέσουν οι τίτλοι τέλους στη θητεία της. Η ξαφνική νεροποντή του απογεύματος οδήγησε τον κόσμο κατά εκατοντάδες μέσα στο κτήριο της ΕΡΤ. "Μήπως όντως μιλάει ο Σαμαράς με τον Θεό;" έλεγαν αστειευόμενοι στα πηγαδάκια, χωρίς ωστόσο να χάνουν το κέφι τους.