«Πρεμιέρα» με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας έκαναν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Το θέμα που πραγματεύτηκαν οι σημερινές εξετάσεις ήταν η υπογεννητικότητα και η μοναξιά των γενεών. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν ένα ελαφρώς συντομευμένο και διασκευασμένο άρθρο από εφημερίδα, το οποίο αναφέρεται σε μία «παγκόσμια σύγχρονη κρίση μοναξιάς» - και με βάση το οποίο έπρεπε να συνοψίσουν τους λόγους στους οποίους οφείλεται η υπογεννητικότητα-, ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπανούτσου «Πρακτική Φιλοσοφία» που αναφέρεται σε νιάτα και τα γηρατειά, καθώς επίσης και το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου «Ποιος ζει ποιος πεθαίνει», στο οποίο ο ποιητής συνδέει τη ζωή με τη χαρά και την αγωνιστικότητα.
Οι υποψήφιοι, πέραν των ερωτήσεων συντακτικού, λεξιλογίου και ερμηνείας, κλήθηκαν να γράψουν ένα άρθρο, 350-400 λέξεων, για τη σχολική τους εφημερίδα, στο οποίο να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι αυξάνεται η μοναξιά στην εποχή μας, καθώς επίσης και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συνεργάζονται οι νέοι με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, ώστε να θεραπευτεί η μοναξιά και των δύο γενεών.
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ θα συνεχιστούν την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026, με τις εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).
Αύριο, Σάββατο 30 Μαΐου 2025, θα «μπουν» στο στίβο των Πανελλαδικών οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, με την εξέταση του μαθήματος των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας).