Live τώρα    
Greenpeace / Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Greenpeace / Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

Υπολείμματα επικίνδυνων φυτοφαρμάκων, νόμιμων ή απαγορευμένων, σε φρούτα και λαχανικά "ανίχνευσε" το ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Όπως ανακοίνωσε, στην έρευνά της εξετάστηκαν 24 δείγματα μήλων, αχλαδιών, καρότων, κολοκυθιών, πατατών, κρεμμυδιών και μπανανών που αγοράστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες, πολλές εκ των οποίων είναι απαγορευμένες για χρήση εντός Ε.Ε.Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως "τοξικά", "εξαιρετικά τοξικά" και "επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον" και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία, όπως αναγράφεται στην άδεια έγκρισης.

Οι αναλύσεις σε 15 προϊόντα εγχώρια και 9 εισαγωγής, κατά την οργάνωση, έδειξαν: στα μήλα χημικά "κοκτέιλ" με 3 έως 9 διαφορετικές δραστικές ουσίες ανά δείγμα, ενώ στα δείγματα αχλαδιών εντοπίστηκαν έως και 6 διαφορετικές δραστικές ουσίες.

Η Greenpeace επισημαίνει ότι εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα για το γεγονός του εντοπισμού τόσων ουσιών σε προϊόντα περσινής σοδειάς. Επιπλέον, σε δείγμα αχλαδιών εισαγωγής, περσινής συγκομιδής, αλλά και στις μπανάνες βρέθηκε η ουσία Imazalil (βλαβερή, αλλά και απαγορευμένη για χρήση στην μπανάνα στην Ελλάδα). Το επικίνδυνο Linuron εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων, ενώ βρέθηκε σε δείγμα μήλου και ουσία η οποία τώρα πια έχει άδεια χρήσης ως συντηρητικό ξύλων... Η οργάνωση αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή. Τις παράνομες ουσίες, που απαγορεύονται μεν στην Ε.Ε., αλλά με διάφορα παραθυράκια της νομοθεσίας "νομιμοποιούνται" προσωρινά με άδειες χρήσης για 120 ημέρες κάθε φορά.

Με βάση τα αποτελέσματα των αναλύσεων, η οργάνωση προειδοποιεί: "Γίνεται σαφές πως η συγκεκριμένη και απολύτως απαράδεκτη ρύθμιση γίνεται ο κανόνας στη χώρα μας". Η Greenpeace ζητάει, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει την έκδοση "προσωρινών αδειών", την εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε να σταματήσει η χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά και φαρμάκων για άλλες χρήσεις, και τη δημιουργία βάσης δεδομένων λιανικής πώλησης φυτοφαρμάκων ώστε να γνωρίζουμε ποιες ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποιες καλλιέργειες και από ποιους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0