To «Δράμα της κατεδάφισης κτιρίων» είναι το θέμα της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών HouseEurope!, η ομάδα ACAN greece (Architects for Climate Action Network Greece), το Communitism και το Ινστιτούτο Γκαίτε, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου (Ομήρου 14–16).
Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών HouseEurope! για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε τουλάχιστον επτά χώρες έως την 1η Φεβρουαρίου 2026 ώστε να μειωθούν οι κατεδαφίσεις και να προωθηθούν οι ανακαινίσεις.
Αν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημα το οποίο έχει κατατεθεί προ πολλού και να υιοθετήσει και τις νομικές προτάσεις για την εφαρμογή του. Koρμός των προτάσεων, είναι η θεσμοθέτηση κινήτρων που θα καταστήσουν την ανακαίνιση και την αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων κτιρίων τον νέο κανόνα, μέσω φορολογικών μειώσεων για εργασίες ανακαίνισης και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, δίκαιων κανόνων για την αξιολόγηση τόσο των δυνατοτήτων όσο και των κινδύνων των υφιστάμενων κτιρίων και νέων προτύπων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στις κατασκευές.
Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους The Demolition Drama [Το δράμα της κατεδάφισης] και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και συζήτηση για το θέμα των ανακαινίσεων, του κτιριακού δυναμικού, των υλικών και της επανάχρησή τους, από τους/τις:
· Μαρία Φούντη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ετερογενών Μειγμάτων & Συστημάτων Καύσης, η οποία θα μιλήσει για την δυνατότητα επανάχρησης δομικών υλικών και τα εμπόδια που υπάρχουν.
· Νατάσσα Δoυρίδα, Υποψήφια διδάκτωρ ETH Zurich, Έδρα αρχιτεκτονικής και αστικής μεταμόρφωσης, με θέμα την αναβίωση κτηρίων πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω κοινοτικών δράσεων και την επίδρασή τους στην πόλη
· Micocci Fabiano, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διδάσκει επίσης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επαναχρήσεις Κτιρίων και Συνόλων»
· Μαρία Πετεινάκη, Υποψήφια διδάκτωρ ΕΜΠ, με ειδικότητα στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό πόλης και κτιρίων, μέλος ACANgr. Θα αναφερθεί στην εμπορευματοποίηση της κατοικίας στην Ελλάδα και την δίκαιη μετάβαση προς έναν κατασκευαστικό τομέα μειωμένου αποτυπώματος.
Συντονισμός: Κατερίνα-Σίλα Μπουκογιάννη, αρχιτέκτονισσα και ερευνήτρια, μέλος ACANgr
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. To HouseEurope! είναι μια μη κερδοσκοπική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που υποστηρίζει την υιοθέτηση νομοθεσίας από την Ε.Ε., που θα καθιστά την ανακαίνιση κτιρίων πιο εύκολη και προσιτή και κοινωνικά συμπεριληπτική, και ταυτόχρονα θα δίνει έμφαση στα οφέλη της ανακαίνισης έναντι της κατεδάφισης. Στόχος του HouseEurope!, μεταξύ άλλων αποτελεί η διατήρηση των κατοικιών, η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, η εξοικονόμηση ενέργειας αντί της κατεδάφισης που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια λειτουργικών κτιρίων και τον εκτοπισμό των κατοίκων λόγω του σημαντικά αυξημένου κόστους των νέων κατασκευών.