Live τώρα    
Παράνομο εμπόριο άγριας ζωής / Έως 150 ευρώ το κιλό πωλούνται οι άγριες ορχιδέες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράνομο εμπόριο άγριας ζωής / Έως 150 ευρώ το κιλό πωλούνται οι άγριες ορχιδέες

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής αποτελεί μία από τις πιο επικερδείς μορφές οργανωμένου εγκλήματος παγκοσμίως καθώς  σύμφωνα με την Interpol, κατατάσσεται στην 4η θέση πίσω από το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και την εμπορία ανθρώπων, με τζίρο άνω των 18 δισ. ευρώ ετησίως. 

Το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Θοδωρή Χονδρόγιαννο, παρουσιάζει για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη έρευνα για το παράνομο και ανεξέλεγκτο εμπόριο άγριων ειδών στην Ελλάδα. 

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το εμπόριο άγριας ζωής αφορά όχι μόνο την πανίδα, αλλά και τη χλωρίδα. 

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η άγρια ορχιδέα, η οποία έχει καταγραφεί στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας να συλλέγεται από περιοχές της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Τουρκίας, με σκοπό την πώλησή της στη βόρεια Ελλάδα από 55 έως 150 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια την παραγωγή σαλεπιού. 

Tα βασικά ευρήματα της έρευνας για την Ελλάδα είναι τα εξής:

1] Στην Ελλάδα η εμπορία άγριων ειδών αφορά κυρίως πτηνά που συλλαμβάνονται και πωλούνται  στη χώρα, όπως τις καρδερίνες, τους φλώρους και τα λούγαρα.  Ενδεικτικά, στο διάστημα διεξαγωγής της έρευνας, κατασχέθηκαν 292 άγρια πτηνά στο παζάρι του Σχιστού, κατά τη διάρκεια αιφνίδιας εφόδου θηροφυλάκων της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας.

2] Ερπετά παράνομα συλλεγμένα στην Ελλάδα από τη φύση (π.χ. χελώνες,  φίδια), αλλά και ασπόνδυλα (πχ. σκορπιοί και μυρμήγκια) εντοπίστηκαν σε ευρωπαϊκές διαδικτυακές αγορές άγριων ειδών.

3] Το παράνομο εμπόριο άγριων ειδών καθίσταται ανεξέλεγκτο λόγω και του παρατεταμένου προβλήματος της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών.  Οι προσλήψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι ανεπαρκείς και σίγουρα δεν λύνουν το σοβαρό αυτό ζήτημα της υποστελέχωσης, αφού δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δασαρχείων. Οι περισσότεροι δασονόμοι και δασοφύλακες είναι επιβαρυμένοι με διοικητικά καθήκοντα, το οποίο σημαίνει ότι είναι δεσμευμένοι όλη μέρα στο γραφείο και σπανίως βγαίνουν έξω για να κάνουν ελέγχους και να καταστείλουν την παράνομη αιχμαλωσία άγριας ζωής.

4] Η ελλιπής προστασία των άγριων ειδών στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη ενδιαφέροντος και πολιτικής βούλησης και στις καθυστερήσεις ή τις παραλείψεις στην έγκαιρη υιοθέτηση από τις κρατικές Αρχές των αναγκαίων μέτρων.

5] Οι ελληνικές Αρχές παρουσιάζουν έλλειμμα ως προς τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του παράνομου και ανεξέλεγκτου εμπορίου άγριων ειδών.

6] Οι ελληνικές Αρχές παρουσιάζουν έλλειμμα και ως προς τη δημοσιοποίηση στοιχείων και την παροχή απαντήσεων σχετικά με το εμπόριο άγριων ειδών.

7] Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτ(ρι)ών γύρω από την απόκτηση των εν λόγω ζώων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0