Σε εξέλιξη είναι η πορεία μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου η οποία ξεκίνησε με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6, ενώ στις 9 το βράδυ αναμένεται η καθιερωμένη συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας στα Εξάρχεια.


Δεκαεπτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια διαμορφώνει μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα στο σημείο όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πολίτες, μαθητές και φοιτητές για να αποτίσουν φόρο τιμής.
Επεισόδια με χημικά και κρότου λάμψης
Η πορεία μνήμης για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην Αθήνα σημαδεύτηκε από ένταση και επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου–λάμψης στο κέντρο της πόλης.

Καθώς η πορεία κινούνταν προς τα Εξάρχεια, η ατμόσφαιρα άρχισε να φορτίζεται, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να ακολουθούν ασφυκτικά την ουρά της διαδήλωσης.
Η ένταση κορυφώθηκε όπου σύμφωνα με μαρτυρίες η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου–λάμψης μέσα σε πυκνό πλήθος.


Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν πρωτοφανώς αυξημένη, με κλούβες να αποκλείουν κεντρικές αρτηρίες και διμοιρίες να έχουν αναπτυχθεί καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής.
Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν από το μεσημέρι στα Εξάρχεια,επιχειρώντας ουσιαστικά να αποκόψουν την πρόσβαση στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο σημείο όπου ο 15χρονος δολοφονήθηκε από ειδικό φρουρό τον Δεκέμβριο του 2008.
Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ κινούνται επανειλημμένα γύρω από τη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, περνώντας σε απόσταση αναπνοής από το μνημείο, ενώ επιπλέον δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί τόσο στη Μέσολογγίου όσο και στην Κωλέττη.
Τα ΜΑΤ περικυκλώνουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ενόψει συγκεντρώσεων.
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) December 6, 2025
Περνάνε προκλητικά μπροστά από το σημείο δολοφονίας του 15χρονου μαθητή. pic.twitter.com/1dAOy92uhH
Η αστυνομία νωρίτερα αποπειράθηκε να «κλείσει» πλήρως τον χώρο όσο πλησίαζε η ώρα των προσυγκεντρώσεων, με στόχο —όπως αναφέρουν πηγές— την ελεγχόμενη πρόσβαση και την αποτροπή επεισοδίων.
Παρά την έντονη παρουσία των δυνάμεων καταστολής, ήδη από νωρίς το πρωί πλήθος πολιτών έχει περάσει από το σημείο της δολοφονίας, αφήνοντας λουλούδια και σημειώματα μνήμης. Η εικόνα της αστυνομοκρατίας δεν φαίνεται να τους αποθαρρύνει.
Νωρίς το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η μαθητική–φοιτητική πορεία, η οποία κινήθηκε προς το Σύνταγμα, με συνθήματα που θύμιζαν πως ο Δεκέμβρης του 2008 εξακολουθεί να αποτελεί ζωντανό σημείο αναφοράς για τη νεολαία: «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», «Οι εξεγέρσεις γίνονται, δεν είναι ουτοπία» και «Κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ».
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία το πρωί κατά τη διάρκεια προελέγχων, που έγιναν πριν την μαθητική πορεία, προέκυψαν 14 προσαγωγές ενώ το απόγευμα έγιναν 19 προσαγωγές εκ των οποίων οι 2 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Σε εξέλιξη είναι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω πορείας που πραγματοποιείται στη μνήμη του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου με αφορμή τη συμπλήρωση 17 χρόνων από τη δολοφονία του.
Υπενθυμίζεται ότι χτες η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι με εντολή της Αστυνομίας θα είναι κλειστοί δύο σταθμοί του μετρό, ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» και ο σταθμός «Σύνταγμα».
Ήδη ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» έχει κλείσει από τις 9 το πρωί και θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας, ενώ ο σταθμός «Σύνταγμα» έκλεισε στις 11 το πρωί και θα παραμείνει κλειστός έως τις 3 το μεσημέρι και θα κλείσει εκ νέου στις 5 το απόγευμα μέχρι νεωτέρας.
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση.


Μαζική συμμετοχή και στην Θεσσαλονίκη
Από νωρίς το απόγευμα, οργανώσεις νεολαίας, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες και πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, δίνοντας δυναμικό «παρών» στη φετινή πορεία μνήμης.
Η εικόνα στους δρόμους ήταν έντονα φορτισμένη: πανό, συνθήματα, φωτογραφίες του Αλέξη, αλλά και αναφορές σε όλες τις υποθέσεις κρατικής αυθαιρεσίας που συνεχίζουν να απασχολούν την κοινή γνώμη.

Το κλίμα στην πορεία ήταν αγωνιστικό και ανυποχώρητο, με τους διαδηλωτές να διαμηνύουν ότι «ο Δεκέμβρης δεν τελείωσε», ότι ο αγώνας ενάντια στην αστυνομική βία, την καταστολή και την ατιμωρησία παραμένει ανοιχτός. Οι δρόμοι γύρω από την Καμάρα και την Εγνατία γέμισαν από κόσμο που πορεύτηκε συντεταγμένα, φωνάζοντας συνθήματα για δικαιοσύνη και ελευθερία.
Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με διμοιρίες να έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία του κέντρου, δημιουργώντας κλίμα έντασης και επιτήρησης. Παρ’ όλα αυτά, η πορεία κύλησε με μεγάλη συμμετοχή και παλμό, επιβεβαιώνοντας ότι η δολοφονία του Αλέξη παραμένει σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά – και όχι μόνο.



