Η κυβέρνηση έχει ανοίξει νέο μέτωπο αντιπαράθεσης,με το Vouliwatch, την ανεξάρτητη πλατφόρμα που εδώ και χρόνια παρακολουθεί και συγκρίνει τα οικονομικά στοιχεία των βουλευτών και των κομμάτων.
Το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη δεν κατάφερε να περιορίσει την ακρίβεια, φαίνεται όμως, πως εξασφάλισε την οικονομική ευημερία των εκλεγμένων του.
Συγκεκριμένα, οι γαλάζιοι βουλευτές εμφάνισαν κατά μέσο όρο το 2019 90.965.491 ευρώ, ένα χρόνο αργότερα, το 2020, ανέβηκαν στα 99.896.504 ευρώ, εκτοξεύτηκαν το 2021 στα 121.205.155 ευρώ, το 20222 «αυγάτεψαν» σε 126.153.430 για να ακολουθήσει νέα εκτόξευση το 2023 στα 141.675.812 ευρώ!
Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν πως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται θεαματικά — κατά 211,64% μέσα στην τετραετία 2019–2023 σε μια περίοδο που για τους περισσότερους Έλληνες μεταφράστηκε σε απώλεια εισοδήματος και ακρίβεια.
Όταν το Vouliwatch παρουσίασε τα στοιχεία, συνοδευόμενα με γραφήματα, η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου έσπευσε να τα χαρακτηρίσει «παραπλανητικά» και «εντυπωσιοθηρικά».

Στην κυβερνητική εκπρόσωπο απάντησε με ψυχραιμία αλλά και σαφήνεια ο Στέφανος Λουκόπουλος, διευθυντής του Vouliwatch:
«Το Vouliwatch δεν είναι αυθαίρετη ιδιωτική πρωτοβουλία. Συνεργαζόμαστε με θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δουλειά μας είναι αξιόπιστη και συνεισφέρει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο».
Όσο για την επίμαχη αύξηση των περιουσιών των «γαλάζιων», ο Λουκόπουλος ήταν ξεκάθαρος:
«Από το 2019 έως το 2023, με σχεδόν ίδιο αριθμό βουλευτών, ο συνολικός δηλωμένος πλούτος της ΝΔ συνεχίζει να αυξάνεται. Δεν κρίνουμε το πώς και το γιατί· αυτό είναι δουλειά άλλων αρμόδιων να το ψάξουν».
Η ευκολία με την οποία η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «παραπλανητικά» στοιχεία και για «δημιουργία εντυπώσεων» οτιδήποτε την εκθέτει, έχει γίνει πια συνήθεια. Μόνο που στην περίπτωση του Vouliwatch, το επιχείρημα καταρρέει πριν καν αρχίσει, γιατί, πολύ απλά, τα νούμερα μιλούν μόνα τους:
Οι περιουσίες των κυβερνητικών βουλευτών τριπλασιάστηκαν.
Οι καταθέσεις των πολιτών μειώθηκαν.
Ίσως, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ενοχλήθηκε τόσο από τη «μεθοδολογία» του Vouliwatch — όσο από το γεγονός ότι κάποιος τόλμησε να απεικονίσει την δυσάρεστη αλήθεια.
