Live τώρα    
Σεισμός / 5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Ταρακουνήθηκε και η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεισμός / 5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Ταρακουνήθηκε και η Αθήνα

Δυο νέες σεισμικές δονήσεις με μεγέθη 5.0 και 4.7 της κλίμακας Ρίχτερ ανακοίνωσε, εκ μέρους του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σεισμική δόνηση των 5.0 Ρίχτερ έλαβε χώρα στις 21:05 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού σε απόσταση 226 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Προηγήθηκε εκείνη των 4.7 Ρίχτερ στις 20:53, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους. Στις πρώτες πληροφορίες δεν αναφέρονται τραυματισμοί ή σημαντικές ζημιές, ωστόσο η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αρχές.

Οι ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025:

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 21:05 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 226 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 36.6454 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25.6544 Ανατολικά

 

Ανακοίνωση σεισμού της 09/02/2025:

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 20:53 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 36.6220 Βόρεια

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 25.6870 Ανατολικά

«Μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική ακολουθία»

Μην εφησυχάζεστε για τους σεισμούς που καταγράφονται ασταμάτητα το τελευταίο διάστημα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει, σήμερα, Κυριακή (09.02.25) ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

Η ανάρτηση του σεισμολόγου στα social media έρχεται λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σας έλεγα το πρωί, να προσέχετε και να μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η ακολουθία» έγραψε αρχικά ο Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο σεισμολόγος στη συνέχεια, και αφού παρουσιάζει τα μεγέθη των σεισμών που σημειώθηκαν σήμερα, αναφέρεται σε πρωινή του ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία:

«Από χθες παρατηρούμε μία μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών» ανάφερε για να εξηγήσει:

«Μετά από κάθε απότομη μείωση της σεισμικότητας ακολουθούν σεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη (δεν ομιλώ για τον κυρίως σεισμό). Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες» έγραψε αναφέροντας το παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι που διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6 Ρίχτερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0