Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κυριακή το βράδυ τη Χαλκιδική και έγιναν αισθητά σε ολόκληρη σχεδόν την βόρεια Ελλάδα.
«Δεν είναι δικαιολογημένος ο πολύς φόβος γι' αυτόν τον σεισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα Δευτέρα (4/11) το πρωί στο OPEN ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. «Αυτοί οι σεισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι στον ελλαδικό χώρο. Πεντάρια γίνονται κάθε χρόνο 15-20 σεισμοί» είπε προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα η γένεση αυτού του σεισμού στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι σχετικά χαμηλής σεισμικότητας και δεν έχει μεγάλα ρήγματα.
«Αν κάτι είναι λίγο ανησυχητικό είναι ακριβώς ότι οι κάτοικοι δεν είναι υποψιασμένοι στην περιοχή. Υπάρχουν και αρκετά παλιά κτίρια γιατί η περιοχή έχει και αρκετά προσφυγικά σπίτια» σημείωσε, εκτιμώντας ότι σήμερα το πρωί ίσως γίνουν γνωστές κάποιες ζημιές.
Ο Κ. Παπαζάνος ανέφερε ότι υπήρχαν λίγοι προσεισμοί τις προηγούμενες ημέρες, ενώ η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής είναι αρκετά πλούσια. «Έχουμε δύο σεισμούς 4,3, έναν 3,8, πολλούς σεισμούς πάνω από 3. Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είναι λίγο απαιτητικό τις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Οι κάτοικοι συχνά-πυκνά, όλο και πιο αραιά βέβαια, θα νιώθουν σεισμούς γιατί αυτοί οι σεισμοί στην κοντινή περιοχή θα γίνονται έντονα αισθητοί» εξήγησε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει και ένας ισχυρός μετασεισμός, της τάξης του 4,6 ή του 4,8. «Είναι μέσα στο συνηθισμένο μοτίβο που προβλέπεται σ' αυτές τις μετασεισμικές ακολουθίες» είπε.
Σε ό,τι αφορά το αν τα 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ τόνισε: «Να είμαστε αντικειμενικοί. Ρήγματα των 10-15 χιλιομέτρων, που μπορεί να φιλοξενήσουν ένα εξάρι υπάρχουν οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο. Δεν υπάρχει ασεισμική περιοχή. Όσο περίεργο και αν φαίνεται στην Ελλάδα αυτό που μας ανησυχεί είναι οι μεγάλοι σεισμοί, της τάξης του 6,5. Ακόμα και στο πιο απίθανο σενάριο, μιλάμε για μια περιοχή στη θάλασσα και οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. Είναι δύσκολο πάντως με βάση τα στοιχεία που ξέρουμε, να έχουμε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Το να γίνει όμως αύριο ένας σεισμός 5,2 ή 5,3 ξανά στην περιοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί. Συνεπώς πρέπει να κρατήσουμε μια μικρή επιφύλαξη».
Τέλος, για το αν πρόκειται για ένα νέο ρήγμα, ο Κ. Παπαζάχος παρατήρησε: «Νέα ρήγματα δεν υπάρχουν στον ελληνικό χώρο. Είναι τόσο πολύ σπασμένος από τα εκατομμύρια ετών που έχει δεχθεί δυνάμεις, που τα ρήγματα είναι υφιστάμενα. Η περιοχή βέβαια είναι θαλάσσια και ξέρουμε λίγα πράγματα. Από τη σεισμικότητα φαίνεται ότι μεγάλα ρήγματα στην περιοχή δεν υπάρχουν. Μικρά ρήγματα στην Ελλάδα υπάρχουν παντού».
Άκης Τσελέντης: Άγνωστο υποθαλάσσιο ρήγμα – Μικρή πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για ένα άγνωστο μέχρις στιγμής υποθαλάσσιο ρήγμα. «Η έως τώρα μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική και εκτιμώ ότι η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή» τόνισε.