Ανακοίνωση για τον θάνατο βρέφους 15 μηνών, που έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2024, εξέδωσαν το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας και η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, στον απόηχο των εξελίξεων με τους αιφνίδιους θανάτους.
Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας και η αναπληρώτρια διοικήτρια της Νοσηλευτικής Μονάδας, αναφέρεται ότι «το άτυχο βρέφος έφτασε ήδη νεκρό στο Νοσοκομείο και παρά τις εντατικές προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού δεν κατέστη εφικτό να επανέλθει στη ζωή».
Ακόμα συμπληρώνεται ότι «συνοδευόταν από μικρόσωμη γυναίκα με κοντό μαλλί, η οποία το κρατούσε στην αγκαλιά και το άφησε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι των ιατρείων ενώ πίσω ακολουθούσε η μητέρα του κλαίγοντας».
Και προστίθεται μεταξύ άλλων ότι «έγινε ενδοκαρδιακή έγχυση αδρεναλίνης. Συνεχίστηκε ΚΑΡΠΑ ακόμα και πέραν του χρόνου των πρωτοκόλλων, χωρίς καμία ένδειξη στα monitor παρακολούθησης, με συνεχή ισοηλεκτρική γραμμή. Η αναισθησιολόγος που είχε ήδη κληθεί, δεν ήταν δυνατό να παρέμβει διότι το βρέφος ήταν νεκρό».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Σχετικά με δημοσιεύματα που έχουν προηγηθεί τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο και που αφορούν στον αιφνίδιο θάνατο βρέφους 15 μηνών, το ΓΝ Ηλείας και η Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας δηλώνουν τα εξής:
Την Δευτέρα 5/8/2024 και ώρα 13.10 μεταφέρθηκε στα επείγοντα ιατρεία της Ν.Μ. Αμαλιάδας βρέφος 15 μηνών, με ιδιωτικό μέσο. Συνοδευόταν από μικρόσωμη γυναίκα με κοντό μαλλί, η οποία το κρατούσε στην αγκαλιά και το άφησε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι των ιατρείων ενώ πίσω ακολουθούσε η μητέρα του κλαίγοντας.
Ήταν άσφυγμο με μυδρίαση άμφω (και των δύο οφθαλμών). Ήταν άτονο, χωρίς καρδιακούς ήχους, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, με κυάνωση χειλέων. Πραγματοποιήθηκε άμεσα έλεγχος βατότητας αεροφόρων οδών, χωρίς ευρήματα. Έγινε χειρισμός Heimlich με εξαγωγή εμεσμάτων γάλακτος. Εφαρμόστηκε ΚΑΡΠΑ, με συνεχή χορήγηση οξυγόνου. Λήφθηκε ενδοκαρδιακός εργαστηριακός έλεγχος αίματος.
Έγινε ενδοκαρδιακή έγχυση αδρεναλίνης. Συνεχίστηκε ΚΑΡΠΑ ακόμα και πέραν του χρόνου των πρωτοκόλλων, χωρίς καμία ένδειξη στα monitor παρακολούθησης, με συνεχή ισοηλεκτρική γραμμή. Η αναισθησιολόγος που είχε ήδη κληθεί, δεν ήταν δυνατό να παρέμβει διότι το βρέφος ήταν νεκρό. Τελευταίο ηλεκτροκαρδιογράφημα έγινε ώρα 14.05 με ισοηλεκτρική γραμμή. Το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε προς τους οικείους τον θάνατο του παιδιού. Ακολούθως το βρέφος μεταφέρθηκε, όπως προβλέπεται, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, για ιατροδικαστικό έλεγχο και νεκροψία.
