Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.0°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C23.2°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C18.9°C
0 BF 55%
TAZ / Δημοσίευμα καταπέλτης - «Δημογραφικό σοκ στην Αθήνα, μοιραίες οι συνέπειες»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

TAZ / Δημοσίευμα καταπέλτης - «Δημογραφικό σοκ στην Αθήνα, μοιραίες οι συνέπειες»

Κόσμος περπατά σε στοά στην Αθήνα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δημοσίευμα καταπέλτης για τη δημογραφική κρίση στην Ελλάδα, από την γερμανική TAZ που φέρει τον τίτλο «Δημογραφικό σοκ στην Αθήνα», σημειώνοντας ότι η κατάσταση δεν φαίνεται να ανακάμπτει. 

Η ΤΑΖ υπογραμμίζει επικαλούμενη τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε σε ιστορικό χαμηλό το 2023, ενώ παραθέτει επίσης δραματικά στοιχεία για το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών που είναι αρνητικό, αναφέροντας στο σχετικό δημοσίευμα ότι ακόμα και όσοι θέλουν να κάνουν παιδιά, δεν έχουν τα χρήματα, αφού η ανεργία θερίζει και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. 

Το δημοσίευμα της ΤΑΖ για το δημογραφικό στην Ελλάδα
SCREENSHOT

«Η επιθυμία για την απόκτηση παιδιών δεν είναι μάλλον πουθενά στην Ευρώπη τόσο έντονη όσο στην αξιακά συντηρητική Ελλάδα. Παρόλα αυτά: Ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε σε ιστορικό χαμηλό το 2023. Όπως ανακοίνωσε η ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), μόλις 71.455 μωρά γεννήθηκαν συνολικά το 2023 - μείωση 6,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτός είναι και ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων από την έναρξη των σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το 1932, πριν από 92 χρόνια όταν είχαν καταμετρηθεί 185.523 γεννήσεις» αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ακόμα ότι:

«Ο αριθμός των θανάτων συνολικά το 2023 ήταν 128.101, 56.646 υψηλότερος από τον αριθμό των γεννήσεων. Το 2023 καταγράφηκαν σχεδόν διπλάσιοι θάνατοι από γεννήσεις στη χώρα που έχει πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων. Για τη σύγκριση: Η Ελλάδα κατέγραψε το υψηλότερο πλεόνασμα γεννήσεων το 1960, όταν  60.563 θάνατοι αντισταθμίστηκαν από 157.239 γεννήσεις. Αυτό ήταν σχεδόν 100.000 περισσότερες γεννήσεις από τους θανάτους  Αυτό έχει περάσει προ πολλού. Η Ελλάδα κατέγραψε για τελευταία φορά πλεόνασμα γεννήσεων το 2010, την ίδια χρονιά που η χώρα ουσιαστικά χρεοκόπησε. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας στην Αθήνα - που ακολουθήθηκε από ένα πλεόνασμα θανάτων χρόνο με το χρόνο. Το γεγονός ότι το πρώην προβληματικό παιδί της ΕΕ επέστρεψε στην ανάπτυξη δεν το άλλαξε αυτό. Προφανώς η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ωφελείται ιδιαίτερα από αυτό. Από το 2021, το πλεόνασμα θανάτου είναι περίπου 60.000 άτομα ετησίως».

«Το έλλειμμα γεννήσεων στην Ελλάδα θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια», είπε ο ειδικός στη δημογραφία Παύλος Μπαλτάς από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκε από την TAZ. Ο Π. Μπαλτάς βάζει το δάχτυλό του στην πληγή: «Σε αυτό συνέβαλε η μαζική μετανάστευση περίπου 600.000 Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης του 1900. Αυτοί οι Έλληνες έχουν παιδιά στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Μόναχο και αλλού – τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «όσοι νέοι Έλληνες θέλουν να μείνουν στην πατρίδα τους και να κάνουν παιδιά συχνά δεν έχουν λεφτά. Δεν είναι περίεργο: στην Ελλάδα υπάρχει  μια trickle-down οικονομία. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο πλούτος των πλουσιότερων σε μια κοινωνία πέφτει σταδιακά στις κατώτερες τάξεις της κοινωνίας μέσω της κατανάλωσης και των επενδύσεων, οδηγώντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη από την οποία τελικά ωφελούνται όλοι».

Και προσθέτει καυστικά: «Η Μάγκι Θάτσερ στέλνει τους χαιρετισμούς της», για να συμπληρώσει ότι «ένθερμος υποστηρικτής αυτής της οικονομικής κρίσης είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το συντηρητικό του κόμμα Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) κυβερνά μόνος του στην Αθήνα από τον Ιούλιο του 2019. Η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, σε μεγάλο βαθμό χάρη στα γενναιόδωρα κονδύλια της ΕΕ, αλλά σε χαμηλό επίπεδο. Επιπλέον, μόνο λίγοι Έλληνες επωφελούνται από την πρόσφατη άνοδο: η ανεργία παραμένει υψηλή, σχεδόν στο 10%. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών μισθών και ημερομισθίων τους, οι Έλληνες έχουν πλέον τη δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη κατά κεφαλήν σε ολόκληρη την ΕΕ».

Παράλληλα η TAZ αναφέρεται στο αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι «το ποσοστό αποταμίευσης των ελληνικών ιδιωτικών νοικοκυριών είναι αρνητικό - κάτι που δεν θα βρει κανείς πουθενά αλλού στην ΕΕ. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το ποσοστό αποταμίευσης ήταν -5,63%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ-27 ήταν +14,42%. Οι Έλληνες πρέπει να αντλήσουν από τις οικονομίες τους, αν έχουν. Είτε για τη γέννηση, είτε για την ανατροφή ενός παιδιού: τα έξοδα για αυτό είναι πολύ υψηλά στους πρόποδες της Ακρόπολης. Πολλοί Έλληνες δεν έχουν άλλη επιλογή: «Παιδιά; Όχι ευχαριστώ!"»

«Οι συνέπειες είναι μοιραίες», επισημαίνει ακόμα η TAZ, υπογραμμίζοντας ότι «και στις 13 ελληνικές περιφέρειες ο αριθμός των θανάτων το 2023 ξεπέρασε τον αριθμό των γεννήσεων. Στην Αττική, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας με περίπου τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους, μόλις 26.375 παιδιά γεννήθηκαν συνολικά το 2023. Αντισταθμίζονται 43.079 θανάτους. Πλεόνασμα θανάτων καταγράφηκε  και στην ελληνική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να λάβει μέτρα εναντίον αυτού του φαινομένου. Οι επικριτές παραπονιούνται για τα σχεδιαζόμενα μέτρα: «Πολύ λίγο, πολύ αργά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ Κατερίνα Σακελλαροπούλου
ΑΝΑΛΥΣΗ

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ / Πώς η εθιμοτυπική επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας εξελίχθηκε σε διπλωματικό φιάσκο

Η γερμανική πλευρά λειτουργεί με αλαζονικό στιλ και δεν αφήνει καν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει την επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα

SOCIAL