Τα εργαλεία αποτελούσαν πάντοτε το κριτήριο για την πρόοδο μιας κοινωνίας. Είναι γνωστό ότι τις προϊστορικές εποχές οι επιστήμονες τις μετρούν με βάση τη χρήση των εργαλείων. Έχουμε, για παράδειγμα, την παλαιολιθική εποχή. Η παλαιολιθική εποχή χαρακτηρίζεται από τη χρήση λίθινων εργαλείων, με τα πρώτα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν ποτέ να υπολογίζεται πως κατασκευάστηκαν πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια από τον Αυστραλοπίθικο στην περιοχή της Τασμανίας. Ήταν, σύμφωνα με την παλαιοντολογική σκαπάνη, απλά πέτρινα τσεκούρια.
Αργότερα, στη μέση παλαιολιθική εποχή, όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο άνθρωπος του Νεάντερταλ, που είναι πιο κοντινός μας πρόγονος απ’ ό,τι ο Αυστραλοπίθικος, οι παλαιοντολόγοι καταγράφουν στις ανακαλύψεις τους λίθινες βολίδες, κοντάρια από οστά που ο Νεάντερταλ έπαιρνε από τα θηράματά του, μιας και ήταν ο πρώτος κυνηγός στην εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας.
Επειτα ακολούθησε η χαλκολιθική εποχή, με τα εργαλεία να αποτελούνται τόσο από πέτρες, ξύλα και οστά ζώων όσο και από πρώιμα μεταλλικά τεχνουργήματα που βοηθούσαν τον Homo sapiens, εμάς δηλαδή, να επικρατήσουμε στη φύση. Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους πήγε χέρι-χέρι με την εξέλιξη των εργαλείων όπως φαίνεται.
Στη συνέχεια ήρθε η εποχή του χαλκού, που χρονολογείται από το 2000 μέχρι και το 1000 προ Χριστού, οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες μεταλλευτικές δραστηριότητες του εξελιγμένου μας είδους μαζί με την ανακάλυψη των πρώτων κραμάτων που καθιστούσαν τα χάλκινα αντικείμενα αρκετά σκληρότερα από τον μαλακό χαλκό και άρα πιο ισχυρά.
Καθοριστική εξέλιξη στην ιστορία της ανθρωπότητας έπαιξε η παρακμή της φυλής των Χετταίων, ενός φύλλου που είχε φτάσει στη Μικρά Ασία από τον Καύκασο και γνώριζε πώς να επεξεργάζεται τον σίδηρο. Κατά την περίοδο της παρακμής τους, η τέχνη της μετάλλευσης και της δημιουργίας εργαλείων από σίδηρο διέρρευσε στην τότε υπαρκτή ανθρωπότητα.
Βέβαια, από την εποχή του σιδήρου και μετά οι εποχές μετριούνται με βάση τις καλλιτεχνικές περιόδους και την πολιτιστική και πολιτισμική πρόοδο της ανθρωπότητας. Από την άλλη, πάλι, τόσο η αρχαϊκή περίοδος όσο και κλασική και η ύστερη βασίστηκαν στη χρήση του σιδήρου τόσο για τις κατασκευές όσο και για τους πολέμους που επέκτειναν τις ηγεμονίες που ακολούθησαν ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πνεύματος και των τεχνών.
Ετσι ίσως τελικά η σημαντικότερη και η ουσιαστικότερη ανακάλυψη του ανθρώπου έχει καταστεί και η πιο επιβλαβής.
Κι αν υπάρχει κάποια διαφωνία στο αόριστο, επιφανειακό και αυθαίρετο αυτό φιλοσόφημα, τότε αρκεί προς υπέρβαση κάθε διαφωνίας να σκεφτούμε ότι χθες στην Αλεξανδρούπολη άλλη μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από το κατσαβίδι του συζύγου της.
Ο υπουργός πάντως είχε εξαγγείλει μέτρα μία ημέρα πριν για την έμφυλη βία, γιατί ο νόμος που είχε φτιάξει δύο μήνες πριν δεν ήταν αρκετός.