Live τώρα    
32°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
28.8°C33.2°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
24.7°C29.9°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.0°C29.4°C
2 BF 36%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.9°C31.1°C
1 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.9°C33.4°C
0 BF 25%
Ύψος κτιρίων / Τσιμεντουπόλεις σε καιρό κλιματικής κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύψος κτιρίων / Τσιμεντουπόλεις σε καιρό κλιματικής κρίσης

135020917.jpg

Οι ελληνικές πόλεις σε συνθήκες επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης δεν αντέχουν άλλο τσιμέντο, το οποίο φέρνει η σωρευτική εφαρμογή των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Ταυτόχρονα, η μόνη λύση στη λαίλαπα της υπερδόμησης είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Δηλαδή η αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε εφαρμογή προγενέστερων δικαστικών αποφάσεων βάσει των οποίων υπερισχύουν τα θεσμοθετημένα Πολεοδομικά Διατάγματα με τους όρους δόμησης που αυτά καθορίζουν, έναντι των οριζόντιων ρυθμίσεων του ΝΟΚ αλλά και ενόψει της οριστικής κρίσης της ολομέλειας του ΣτΕ. Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης το βράδυ της Τρίτης που διοργάνωσε η παράταξη Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών συλλόγων, πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, μελετητών κ.ά. Πολλοί ομιλητές στηλίτευσαν την κυβερνητική πρακτική που αμφισβητεί και περιφρονεί το δικαίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει λόγο και γνώμη στην παραγωγή του δομημένου περιβάλλοντος και στον πολεοδομικό σχεδιασμό των περιοχών τους.

Οι «πράσινοι» δείκτες υποχωρούν

Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της παράταξης Ν. Ανδρεδάκης σημείωσε πως μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ δημιουργείται αβεβαιότητα και το ΥΠΕΝ πορεύεται χωρίς διάλογο, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς ασφάλεια για τους εμπλεκόμενους, με αποτέλεσμα οι οικοδομικές άδειες να είναι στον αέρα, να ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης στον Δήμο Αθηναίων Κ. Ζαχαριάδης προειδοποίησε ότι οι «πράσινοι» δείκτες επιδεινώνονται και αντί για περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους, έχουμε υπερκορεσμό δραστηριοτήτων και υπερτουριστικοποίηση, και σε κάποιες συνοικίες της πόλης με την αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης θα δημιουργηθούν αβίωτες και ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης.

Επικοινωνιακούς σκοπούς και μόνο εξυπηρετεί η πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ για την κατάτι μείωση των υψών, υπογράμμισε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος, όταν απαιτείται να παγώσει η σωρευτική εφαρμογή των διατάξεων του ΝΟΚ που δημιουργούν καταστροφικά τετελεσμένα. Ουσιαστικά μίλησε για συμπαιγνία πολιτικής ηγεσίας ΥΠΕΝ, προέδρου ΤΕΕ και γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που την ίδια μέρα κατά σειρά «διέταξαν» να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μερική αναστολή στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Όπως είπε, με το ΥΠΕΝ «δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση», ενώ καυτηρίασε την αγοραία γλώσσα του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού εναντίον της ΚΕΔΕ. Σημείωσε δε ότι ακόμη και ο «ελαφρύς» γνωμοδοτικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον πολεοδομικό σχεδιασμό με τις παραπάνω πρακτικές εμμέσως καταργείται. Επιπρόσθετα ανέφερε ότι ο ΝΟΚ από το 2012 δεν ήταν αθώος, όμως άλλαξε επί τα χείρω το 2022 με υπουργό τον Κ. Χατζηδάκη και οι 83 παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ αγνοήθηκαν παντελώς.

Η κατά πλειοψηφία απόφαση της Δευτέρας 13 Μαΐου 2024 του Δημοτικού Συμβουλίου να επιβληθεί από τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με τα μπόνους του ΝΟΚ στη δόμηση και στα ύψη των κτηρίων (από ένα ύψος και πάνω) συνιστά ευθυγράμμιση με τη νομιμότητα και διασφαλίζει το συνταγματικά ορθό, ξεκαθάρισε η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας Μ. Ευαγγελίδου. Θύμισε ότι η οριζόντια και εθνικής εμβέλειας εφαρμογή του ΓΟΚ του 1985 κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ το 2006 στην περίπτωση της Λιβαδειάς, υπογραμμίζοντας πως εν τοις πράγμασι η οριζόντια εφαρμογή του ΝΟΚ καταργεί τον σχεδιασμό. Στην περίπτωση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, σχολίασε ότι όπως έχει κριθεί δικαστικά κατισχύουν οι πολεοδομικές διατάξεις του διατάγματος του 1955.

Την επιδρομή των εργολάβων και στο Χαλάνδρι, «που χτυπάνε τις πόρτες των μονοκατοικιών», περιέγραψε η αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χαλανδρίου Ε. Χριστούλη. Τα μπόνους τινάζουν στον αέρα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε το 2022 και προβλέπει οριζόντια μείωση των συντελεστών δόμησης σε όλες τις πολεοδομικές ενότητες κατά 10%, ενώ η μελέτη του μιλάει για 40.000 κατοικίες, που τώρα θα υπερπολλαπλασιαστούν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο ΝΟΚ έρχεται να αλλάξει αυτό που η πόλη έχει αποφασίσει και η λαίλαπα αυτή επείγει να σταματήσει τώρα...

Δούκας σε πρόεδρο ΤΕΕ: Έκαστος εφ’ ω ετάχθη

Εκαστος εφ’ ω ετάχθη, απαντά ο δήμαρχος Αθηναίων Χ. Δούκας σε νέες δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού ως διαπρύσιου υπερασπιστή του real estate στις πόλεις. Ο δήμαρχος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «το προκλητικό κρεσέντο του προέδρου του ΤΕΕ ολοκληρώθηκε με επίθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για την απόφαση που έλαβε με συντριπτική πλειοψηφία, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της πόλης. Απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες και επικίνδυνες αντιλήψεις, ο Δήμος της Αθήνας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τα συμφέροντα των πολιτών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL