Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.0°C17.7°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.4°C
1 BF 90%
ΕΚΑΒ / Με ένα ασθενοφόρο παραμένει η Θάσος - Ούτε μία πρόσληψη στη Βόρεια Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΑΒ / Με ένα ασθενοφόρο παραμένει η Θάσος - Ούτε μία πρόσληψη στη Βόρεια Ελλάδα

134949617.jpg

Η υπόθεση της 51χρονης τουρίστριας που έπαθε ανακοπή σε παραλία της Θάσου και έχασε τη ζωή της περιμένοντας το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού πέρυσι το καλοκαίρι είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και είχε αναδείξει με τραγικό τρόπο την υποβάθμιση του συστήματος Υγείας. Παρά τις κυβερνητικές κορώνες για ενίσχυση του ΕΚΑΒ, έναν χρόνο μετά η κατάσταση παραμένει ίδια, εντείνοντας τους φόβους μόνιμων κατοίκων αλλά και τουριστών ότι θα κινδυνεύσουν κι άλλες ανθρώπινες ζωές την περίοδο του καλοκαιριού.

Οπως αποκαλύπτει μιλώντας στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης, μόλις ένα ασθενοφόρο και 14 διασώστες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα περιστατικά που προκύπτουν σε 24ωρη βάση στη Θάσο. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους, οι διασώστες διαπιστώνουν ότι δεν εισακούστηκαν τα αιτήματά τους και πως για ακόμη ένα καλοκαίρι το νησί παραμένει «αθωράκιστο».

Ούτε μία πρόσληψη στη Βόρεια Ελλάδα

Δυστυχώς, όπως επιβεβαιώνει ο Κ. Τσιτσιλικάκης, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από πέρυσι για ενίσχυση του προσωπικού και του στόλου. Μάλιστα, ενώ η κυβέρνηση υποσχόταν 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, μέχρι στιγμής «τρέχει» μόνο μία προκήρυξη για 200 προσλήψεις διασωστών και από αυτήν εξαιρείται η Βόρεια Ελλάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες, στο μόνο που βασίζονται πλέον είναι η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς διασώστες από άλλες περιοχές της χώρας που θα θελήσουν να στελεχώσουν το νησί, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί μόνιμη λύση στο ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Κ. Τσιτσιλικάκη, για να λειτουργήσει το ΕΚΑΒ στη Θάσο με αξιοπρεπείς συνθήκες και να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 20 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου και δύο ασθενοφόρα στο νησί χειμώνα-καλοκαίρι. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιζόταν και η λειτουργία μίας δεύτερης βάσης στα ανατολικά του νησιού που είναι απαραίτητη προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος ανταπόκρισης αλλά και για να μην μένει «ορφανό» το νησί από ασθενοφόρο σε περιπτώσεις που απαιτείται διακομιδή ασθενούς στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Πενταπλάσιος πληθυσμός το καλοκαίρι

Αξίζει να σημειωθεί πως η Θάσος δέχεται χιλιάδες τουρίστες τους καλοκαιρινούς μήνες, πενταπλασιάζοντας τον πληθυσμό της και κατ' επέκταση τις ανάγκες για υγειονομική κάλυψη. Αυτό από ό,τι φαίνεται δεν απασχολεί την κυβέρνηση η οποία αντί να προχωρήσει σε γενναία ενίσχυση του προσωπικού, επέλεξε να «μπαλώσει» τις κενές θέσεις με στρατιωτικούς που εκτελούν χρέη «σοφέρ» σε ασθενοφόρα. «Δεν νομίζω να συμβαίνει σε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου αυτό, ήταν ένα μπάλωμα μέσα στη γενική κατακραυγή που υπήρξε πέρυσι το καλοκαίρι διότι υπήρχαν απανωτά περιστατικά που εξέθεσαν τη χώρα» σχολιάζει ο Κ. Τσιτσιλικάκης.

«Ανά πάσα στιγμή κάποιος συνάνθρωπός μας μπορεί να χάσει ξανά τη ζωή του περιμένοντας ασθενοφόρο» δηλώνει ανοιχτά ο ίδιος, προσθέτοντας πως «αν έγινε πέρυσι, γιατί να μην γίνει και φέτος, από τη στιγμή που δεν άλλαξαν τα δεδομένα;». Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερη ανασφάλεια τόσο στον μόνιμο πληθυσμό όσο και στους επισκέπτες του νησιού, αλλά και στους διασώστες που θα κληθούν για άλλη μια φορά να ξεπεράσουν τα όριά τους. Τις αγωνίες του κόσμου και των ανθρώπων του ΕΚΑΒ φαίνεται να συμμερίζεται και η δημοτική Αρχή του νησιού, ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση. Σιγή ιχθύος επικρατεί, στο μεταξύ, από τους τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού Καβάλας, στον οποίο υπάγεται η Θάσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL