Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.8°C16.3°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.6°C16.7°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C17.1°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C13.5°C
0 BF 76%
Ευθύμης Λέκκας / Γιατί θέλει να γίνει άμεσα μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευθύμης Λέκκας / Γιατί θέλει να γίνει άμεσα μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Photo ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/TOLGA BOZOGLU

Αιφνιδίασε και εξέπληξε με τις δηλώσεις του ο Ευθύμης Λέκκας καθώς σαφέστατα ανέφερε ότι θέλει και πρέπει να γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι όσο καθυστερεί να σπάσει το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας, τόσο μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ευθύνης Λέκκας:

«Λέω “πρέπει” γιατί είναι το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 13 κομμάτια, 13 τμήματα. Τα 12 τμήματα έχουν σπάσει. Το τελευταίο τμήμα που έχει σπάσει και έχει δώσει δηλαδή μεγάλο σεισμό, ήταν το 1999 στη Νικομήδεια. Το τελευταίο ρήγμα τώρα που δεν έχει σπάσει, από το 1911 μέχρι τώρα, είναι το ρήγμα που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον υποθαλάσσιο χώρο».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ συνέχισε λέγοντας και αναφερόμενος στο γεγονός ότι το τελευταίο τμήμα του ρήγματος έχει να δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και 113 χρόνια ότι: «είχαν υπολογίσει οι διεθνείς επιστημονικές ομάδες ότι έπρεπε να είχε σπάσει μέχρι το 2020. Όσο καθυστερεί συσσωρεύονται εντάσεις και μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός».

Αναφερόμενος στους σεισμούς στην Προύσα και το προάστιο της Κωνσταντινούπολης, Κοβατσκίλι, είπε ότι «είναι στις άκρες και στις άκρες του ρήγματος και υποψιαστήκαμε ότι εδώ κάτι γίνεται, σπάνε οι άκρες του ρήγματος, πιθανώς να σπάσει και όλο το ρήγμα».

Ο Ευθύμης Λέκκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει στην επόμενη πενταετία να υπάρχει ένας μεγάλος σεισμός, γιατί όσο περνάει το χρονικό διάστημα ο σεισμός από τα 7,8 μεγαλώνει και πάει στο 8, πάει στο 8,2. Οπότε καταλαβαίνετε εκεί θα υπάρχουν τεράστιες απώλειες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL