Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C19.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.9°C20.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C19.3°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 55%
Λέκκας για σεισμό στην Εύβοια / Παρακολουθούμε το φαινόμενο - Δεν υπάρχει κίνδυνος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λέκκας για σεισμό στην Εύβοια / Παρακολουθούμε το φαινόμενο - Δεν υπάρχει κίνδυνος

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ
(screenshot)

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ για τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια τα ξημερώματα του Σαββάτου. 

Ο κ. Λέκκας με τη θεσμική του ιδιότητα ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αφού έδωσε τα χαρακτηριστικά της ισχυρότερης δόνησης (4,5 Ρίχτερ) που εκδηλώθηκε στις 05:27 στην βορειοανατολική Εύβοια, δήλωσε πως υπήρχαν δονήσεις αρκετή ώρα πριν με το επίκεντρο να τοποθετείται στα Βασιλικά μεταξύ των δήμων Αιδηψού και Λίμνης.

«Είχαν προηγηθεί αρκετές μικρότερες σεισμικές δονήσεις, ένα σμήνος σεισμών, με κορυφαία δόνηση αυτή που εκδηλώθηκε στις 05:27 των 4,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν έντονος, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές, μόνο κάποιες πολύ μικρές ρωγμές. Έγινε επικοινωνία με τους Δημάρχους Λίμνης και Αιδηψού, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο σεισμός δημιούργησε την αίσθηση ότι ήταν μεγαλύτερος, 5 ή 6 βαθμούς, αλλά αυτό συνέβη γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμούνταν εκείνη την ώρα και τον αντιλαμβάνονται πιο δυνατά».

«Δεν μας περνάει απαρατήρητος αυτός ο σεισμός. Δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά τον παρακολουθούμε γιατί η περιοχή έχει δώσει μεγαλύτερους σεισμούς και είναι μία ευαίσθητη περιοχή. Κάνουμε τα πάντα για την πρόληψη», τόνισε ο κ. Λέκκας και ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 22,23,24 Απριλίου θα γίνει η μεγάλη άσκηση «Μίνωας» σε όλη την Κρήτη, με στόχο να προετοιμαζόμαστε για να είμαστε ασφαλής, αφού ο σεισμός δεν προβλέπεται.

 

Ο σεισμός στην βορειοανατολική Εύβοια

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας αλλά και τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βόρεια Εύβοια.

Οι δύο πιο δυνατές σεισμικές δονήσεις ήταν εντάσεως 4,5 και 3,9 Ρίχτερ και μεταξύ αυτών σημειώθηκαν και σεισμοί που έφτασαν και τα 3,8 Ρίχτερ.

Η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν αυτή των 4,5 Ρίχτερ λίγο πριν από τις 05:30. Το επίκεντρο εντοπίζεται δύο χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά των Βασιλικών Ιστιαίας και το εστιακό βάθος ήταν σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 14,8 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε στις 06:36 ο δεύτερος σεισμός εντάσεως 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δεύτερης δόνησης εντοπίστηκε στα 4 χιλιόμετρα νότια, νοτιοανατολικά των Βασιλικών και το εστιακό βάθος ήταν στα 16,6 χιλιόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL