Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.5°C19.6°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.9°C20.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C19.3°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 55%
Ύψος κτιρίων / Σκληρή απάντηση του γαλάζιου πρόεδρου της ΚΕΔΕ στον γαλάζιο πρόεδρο του ΤΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ύψος κτιρίων / Σκληρή απάντηση του γαλάζιου πρόεδρου της ΚΕΔΕ στον γαλάζιο πρόεδρο του ΤΕΕ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση ο γαλάζιος πρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)  απαντά στον γαλάζιο πρόεδρο του ΤΕΕ, που εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση με λοιδορίες και ειρωνείες στους δημάρχους της χώρας που διαφωνούν με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό του ΥΠΕΝ που προβλέπει «δώρο» έξτρα ορόφους στις οικοδομές, Κανονισμός που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου από τα σημαντικά στελέχη της ΝΔ στην αυτοδιοίκηση με μακροσκελή δήλωσή του, απαντά με αιχμηρό τρόπο στις «πολλές και αδικαιολόγητες προσβλητικές αναφορές αλλά και μια πρωτοφανή και απρόκλητη επίθεση σε βάρος δημάρχων, οι οποίοι υπερασπίζονται το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατεύσουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο γαλάζιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην απάντησή του προς τον γαλάζιο πρόεδρο του ΤΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Πρώτον, δεν θα διαπραγματευτούμε με καμία συνδικαλιστική ηγεσία ή επαγγελματική συντεχνία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να έχει ρόλο και λόγο για το πώς θα αναπτύσσονται οι πόλεις μας, για το πώς θα τις θωρακίσουμε από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, με ποιον τρόπο θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Και σε κάθε περίπτωση δεν θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ την άδεια για το πώς δήμαρχοι, δικαστές ή πολίτες θα διεκδικήσουμε την προστασία του δικαιώματος μας για μια καλύτερη ζωή.

-Δεύτερον, θεωρούμε άστοχο ο Πρόεδρος του ΤΕΕ να μιλά για εποχές «που έκανες τη δουλειά σου με την Πολεοδομία με έναν τενεκέ λάδι». Αναρωτήθηκε ποτέ ποιος ήταν αυτός που έδινε τον τενεκέ με το λάδι και ποιος τον έπαιρνε; Αφού παραδέχεται ότι οι Δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για τις Πολεοδομίες, μήπως υπεύθυνοι για τη διαφθορά που καταγγέλλει στις συγκεκριμένες υπηρεσίες ήταν τελικά συνάδελφοί του; Κι αν πράγματι ισχύει αυτό, μήπως οφείλει να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία συγγνώμη για λογαριασμό τους, αντί να κουνά επιδεικτικά το δάκτυλο στους δημάρχους;

-Τρίτον, κατηγορεί επίσης τους δημάρχους ότι δήθεν δεν νοιάζονται για το περιβάλλον αλλά, αντίθετα, εκπροσωπούν ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα. Τον προκαλούμε να τα κατονομάσει, με ονοματεπώνυμα κι αποδείξεις. 

-Τέταρτον, θεωρούμε άστοχο να αμφισβητείται, στο όνομα της όποιας επιστημοσύνης κι αυθεντίας, ακόμη και το συνταγματικό δικαίωμα της Δικαιοσύνης και του ΣτΕ να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναρωτιόμαστε, πιστεύει κανένας σε αυτή τη χώρα, πως ο πλανήτης θα σωθεί από την κλιματική κρίση, χτίζοντας «πράσινους ουρανοξύστες» στη θέση οικοπέδων που σήμερα βρίσκονται μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες; Γιατί αυτό ακριβώς προωθείται με το ΝΟΚ κι αυτή η νέα κατάσταση αλλοιώνει την αισθητική και την εικόνα των πόλεων μας.

-Πέμπτον, Από πότε η ζωή των παιδιών μας εξαρτάται από την ευχέρεια των μηχανικών και κατασκευαστών να χτίζουν ουρανοξύστες, με αντάλλαγμα να τους χτίζουν “πράσινους”; Αυτό είναι “πράσινη συνείδηση| ή “πράσινη εκμετάλλευση”; Με αυτού του είδους την επιστημοσύνη θα σώσουμε τη χώρα και τον πλανήτη;

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο Λάζαρος Κυρίζογλου,  οι Δήμοι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θα υπερασπιστούν το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο λέει αυτολεξεί πως «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL