Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.9°C22.6°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C22.6°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C25.4°C
4 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C20.4°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 33%
ΤΕΕ - Ύψος κτιρίων / Πρωτοφανής επίθεση του γαλάζιου προέδρου σε ΣτΕ και δήμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΕΕ - Ύψος κτιρίων / Πρωτοφανής επίθεση του γαλάζιου προέδρου σε ΣτΕ και δήμους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΕ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και των δήμων προχώρησε ο γαλάζιος πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, μετά την απόφαση – κόλαφο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό αλλά και αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που δίνει μπόνους έξτρα ορόφους στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Η πλήρης αποδόμηση από το ΣτΕ όλων των επιχειρημάτων που πρόβαλε το ΥΠΕΝ προκάλεσε ντελίριο στον γαλάζιο πρόεδρο του ΤΕΕ που απέστειλε δελτίο Τύπου 3.500 λέξεων, αναφέροντας μάλιστα ότι έκανε «συζήτηση με δημοσιογράφο» χωρίς να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του δημοσιογράφου, γεγονός πρωτόγνωρο αφού δεν επρόκειτο για of the record συζήτηση.

Ο γαλάζιος πρόεδρος του ΤΕΕ στην επίθεσή του προς το ΣτΕ, αμφισβητεί τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι:

«Το να κρίνει το ΣτΕ κάθε οικοδομικό μέγεθος ή κάθε σχεδιαστική επιλογή που γίνεται μέσα στα νόμιμα όρια σε μία οικοδομική άδεια, νομίζω ότι εκφεύγει του ρόλου του διότι είναι ένα τεχνικό και επιστημονικό ζήτημα, που το Σύνταγμα ρητά επιτάσσει να αντιμετωπίζεται ως επιστημονικό. Και το ΣτΕ, επομένως, δεν έχει λόγο σε επιστημονικά ζητήματα. Θα ήθελε άλλωστε κανείς να αποφασίζουν δικαστές και όχι γιατροί αν ένας όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης ή αν ένας άνθρωπος χρειάζεται μεταμόσχευση;».

Όσον αφορά στους δημάρχους που αντέδρασαν με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που δίνει υπό έξτρα ύψος – ορόφους σε οικοδομές εάν ακολουθούν μέτρα βέλτιστης ενεργειακής απόδοσης, ο γαλάζιος πρόεδρος του ΤΕΕ εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαξιωτικός υποστηρίζοντας:

«Κανείς τους δεν καίγεται ούτε για τον συμπολίτη τους, Ούτε το κοινωνικό σύνολο, ούτε για το περιβάλλον. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε μια αγορά μέσα από πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις ή αποκλεισμούς, στην οικονομία, χαρακτηρίζεται και προσοδοθηρία. Αυτή είναι η πολιτική των δημάρχων που αντιδρούν στον ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).

Και συνέχισε τη σφοδρή επίθεση στους δημάρχους λέγοντας ότι:

«Για όσους δημάρχους αυθαιρετούν και προσπαθούν να επιβάλλουν «ενός ανδρός αρχή» στην περιοχή τους, έχω να παρατηρήσω ότι οι εποχές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν έχουν οι δήμοι καμία αρμοδιότητα να επιβάλλουν απαγορεύσεις έκδοσης αδειών δόμησης. Τους ζητώ να σεβαστούν τη νομιμότητα και να απέχουν από κάθε ενέργεια που προσβάλει το νόμο και την εφαρμογή του ΝΟΚ».

Εντύπωση προκαλεί και η τοποθέτηση του γαλάζιου προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού και όσον αφορά στο εάν η αύξηση του ύψους των κτιρίων αποτελεί επιβάρυνση για το περιβάλλον.

«Όχι, από μόνο της η αύξηση του ύψους δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική για το περιβάλλον, φυσικό ή αστικό. Το αν η ζωή στην Αθήνα, όπου εστιάζονται οι διαμαρτυρίες, είναι καλύτερη ή χειρότερη από τη ζωή σε περιοχές με ψηλά κτίρια στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και σε εκατοντάδες άλλες μεγάλες πόλεις, αφήνω να το κρίνουν οι πολίτες, Επιστημονικά πάντως τέτοια άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κανόνας…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL