Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.9°C18.4°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C19.0°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C15.7°C
0 BF 71%
Bullying / Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Bullying / Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Την επιστροφή των 5ημερων αποβολών, την πληρωμή από τους γονείς των βανδαλισμών που προκαλούν μαθητές καθώς επίσης και το νέο πλαίσιο που αφορά στις απουσίες μαζί με και το νέο ποινολόγιο για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ενδοσχολικής βίας και του bullying.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μέτρα που θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και εκστρατεία ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας:

  • Ψηφιοποιείται το θέμα των απουσιών: «Βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί πολύ. Θα διατεθεί εφαρμογή e-parents στους γονείς όπου θα μπορούν να βλέπουν σε άμεση ψηφιακή ενημέρωση η πορεία του μαθητή, οι απουσίες κ.α. μέσω των δεδομένων που καταχωρούνται στο myschool»
  • «Θα απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών στο τέλος της χρονιάς με ρητές εξαιρέσεις όπως οι ιατρικοί λόγοι».
  • Οι 114 απουσίες δεν θα είναι αδικαιολόγητες. Έως 2 ημέρες θα μπορούν να δικαιολογούν οι γονείς, για περισσότερες απαιτείται ιατρική γνωμάτευση
  • Θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής της 5ημερης αποβολής. «Θα μπορεί ο σύλλογος διδασκόντων να προχωρεί πιο εύκολα σε αλλαγή τμήματος και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος»
  • Αν κάποιος κάνει φθορά, ηθελημένο βανδαλισμό, το κόστος θα βεβαιώνεται στην οικογένεια.

Όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα, η χρήση των οποίων στα σχολεία - σύμφωνα με τον Κ. Πιερρακάκη- πάει μαζί με τα πιο βαριά περιστατικά bullying, ορίζονται συνέπειες όπως ότι ο σύλλογος διδασκόντων μπορεί να επιβάλει 5ημερη αποβολή για αποτύπωση περιστατικού σχολικής βίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων για προσωπικές στιγμές παιδιών στο διαδίκτυο τότε θα υπάρχει άμεση αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, πρώτο βήμα σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας αποτελεί η καμπάνια ενημέρωσης. Επιπλέον παρουσιάζοντας την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr τόνισε ότι, αυτή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συστήματα αποτύπωσης, συστήματα διαχείρισης. Είναι μια πλατφόρμα καταγγελιών και από γονείς και από μαθητές με τους κωδικούς στο πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, περιλαμβάνει περιγραφές του είδους της κακοποίησης, αν είναι σωματική, διαδικτυακή, ψυχολογική κ.α.

Μετά την υποβολή της αναφοράς υπάρχει παρακολούθηση του πόσο γρήγορα διαχειρίζεται κανείς το περιστατικό, πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας.

Καταρχήν τη διαχείριση την αναλαμβάνει το σχολείο αλλά ανάλογα τη σοβαρότητα υπάρχει μια 4μελη επιτροπή ειδικών στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ υπάρχει επιτροπή ειδικών και στο υπουργείο Παιδείας, επεσήμανε καταλήγοντας ο Κ. Πιερρακάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL