Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.3°C17.4°C
3 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
0 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα / Κλείνουν τη μοναδική δημόσια Μονάδα Βραχυθεραπείας για καρκινοπαθείς γυναίκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα / Κλείνουν τη μοναδική δημόσια Μονάδα Βραχυθεραπείας για καρκινοπαθείς γυναίκες

Νοσοκομειο Αλεξάνδρας
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανάλγητη και το δείχνει με κάθε δυνατό τρόπο μη διστάζοντας να "μπαζώσει" ότι την ενοχλεί. Αδιαφορώντας για την κάλυψη των αναγκών ακτινοθεραπείας γυναικών με καρκίνο του τραχήλου μήτρας,  ενδομητρίου, ωοθηκών, κόλπου και αιδοίου, άφησε τον εξοπλισμό και την μονάδα βραχυθεραπείας στο ΓΝΑ Αλεξάνδρα να κλείσει λόγω μη αντικατάστασης δυο απαραίτητων για την λειτουργία της μηχανημάτων με αποτέλεσμα οι περίπου 300 γυναίκες περίπου το χρόνο  να αναγκαστούν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα με τεράστιο οικονομικό κόστος για τις ίδιες και τις οικογένειές τους ή να στερηθούν την θεραπευτική πράξη με κόστος την ίδια τους την ζωή.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Συντονιστή Διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, Δρ. Γ.Ι. Πισσάκα, του προισταμένου του τμήματος Βιοιατρικής Τεχνολογίας, Δρ. Δημήτριου Τσορομώκου, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" καθώς και της ομόφωνης εισήγησης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, για την αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της Μονάδας Βραχυθεραπείας, η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Νοσοκομείου άφησε τα μηχανήματα να παλιώσουν, θέτοντάς τα σε καθεστώς end of life με τραγική συνέπεια το κλείσιμο της μονάδας.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση γνώριζε για την αναγκαιότητα λειτουργίας της μονάδας με την αντικατάσταση του συστήματος ακτινοβόλησης που εισάγει την ραδιενεργό πηγή στο σώμα της ασθενούς, όπως και για την αντικατάσταση της απεικονιστικής μονάδας από αξονικό τομογράφο η οποία έχει εγκριθεί από το 2019, χωρίς να έχει ευοδωθεί η προμήθειά του.   

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αιτήματα ανανέωσης του εξοπλισμού έγιναν από:

1) Το 2019, από τον τότε διευθυντή της Μονάδας Α. Αμούς.

2) Το 2022 και 2023, από τον νυν διευθυντή Ακτινοθεραπείας Γ. Πισσάκα.

3) Από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου  για τη συνέχιση λειτουργίας της Μονάδας Βραχυθεραπείας.

4) Από το Σωματείο του Νοσοκομείου προς ΠΟΕΔΗΝ, ΥΠΕ και Υπουργείο.

5)Από την  Βιοϊατρική Τεχνολογία του νοσοκομείου για την αναγκαιότητα άμεσης (πριν ένα χρόνο) λύσης, με τρεις εναλλακτικές προτάσεις για την επιβίωση της Βραχυθεραπείας.

6) Ερώτηση-ενημέρωση  του Προέδρου του Ογκολογικού Συμβουλίου του νοσοκομείου προς τον Καθηγητή Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, για την αδυναμία του νοσοκομείου να δέχεται και να πραγματοποιεί περιστατικά Βραχυθεραπείας.

Σημειώνεται τέλος, ότι το κόστος του βασικού μηχανήματος που πρωτίστως χρήζει αντικατάστασης και που περιέχει την ραδιενεργό πηγή Ιριδίου 192, ανέρχεται στο μεγάλοοοοοο ποσόν των 280.000 (στοιχείο από ΔΙΑΎΓΕΙΑ).

Δηλαδή τόσο οι διοικούντες του νοσοκομείου, όσο και η κυβέρνηση, γνώριζαν για την ανάγκη αντικατάστασης των μηχανημάτων, αλλά αδιαφόρησαν γιατί προφανώς είχαν άλλες προτεραιότητες. Να κλείσουν deals με τους κλινικάρχες και τους ασφαλιστικούς ομίλους για να δρομολογήσουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, με κάθε κόστος. Όπως μας ενημέρωσε η Προϊσταμένη Ιατρικής Φυσικής στο ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Δρ. Αλεξάνδρα Ρούσση, η τελευταία ασθενής ολοκληρώνει την θεραπεία της 5 Απριλίου. Μετά Τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL