Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.5°C24.3°C
4 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C24.8°C
4 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C28.7°C
4 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C23.8°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 23%
Οι μεγαλοεπενδυτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μεγαλοεπενδυτές

Κόσμος μπαίνει σε λεωφορείο
(EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ)

Το καλό με τις δημόσιες συγκοινωνίες είναι ότι, ως συν-κοινωνίες που είναι, διευρύνουν τους ορίζοντες και τον κύκλο των ανθρώπων.

Τούτο διότι με ευκολία μπορείς να συναντήσεις έναν νέο και έναν μεγαλύτερο σε ηλικία ή έναν εργάτη και έναν φοιτητή.

Αυτές οι σχέσεις, βέβαια, παρότι σαφώς προσωρινές αφού σε κάθε στάση αλλάζει και η σύνθεση των επιβατών, αποκτούν κι άλλη διάσταση από τις συνήθεις συναντήσεις μεταξύ αγνώστων, μιας και κάθε επιβάτης μοιράζεται ιδιαίτερα προσωπικά δεδομένα του με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι τα μοιράζεται στα κοινωνικά δίκτυα τελικά.

Τις προάλλες, για παράδειγμα, μία κυρία μέσης ηλικίας που μιλούσε με μία φίλη της στο τηλέφωνο γνωστοποίησε τα άπαντα ατοπήματα του γαμπρού της που οδήγησαν στη διάστασή του με την κόρη της, η οποία με τη σειρά της εγκατέλειψε κάθε προσπάθειά διάσωσης του γάμου της και ενασχόλησής της με τα οικιακά της καθήκοντα. Στη συνέχεια, πάντως, φρόντισε να τη δικαιολογήσει στη φίλη της, μιας και παιδί της είναι, και δεν είχε πρόθεση -όπως τόνισε πολλάκις- να την κακολογήσει για τις επιδόσεις της.

Το καλό, βέβαια, με το κουτσομπόλεμα της εν λόγω κυρίας για τα οικογενειακά της κόρης της ήταν ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον νεαρό που έβγαλε από την τσάντα του ένα ταπεράκι με φαγητό για να χορτάσει την πείνα του. Μακαρόνια μπολονέζ φαινόταν να είναι το έδεσμα, που γινόταν όλο και πιο λαχταριστό έτσι όπως έστριβε το πιρούνι του ο νεαρός και έπειτα άνοιγε το στόμα του για να το γεμίσει.

Παραδίπλα, ένας άλλος νεαρός κύριος ήταν έτοιμος να ανοίξει την ομπρέλα του μέσα στο λεωφορείο, μιας και από το ανοιχτό παράθυρο που κανένας δεν έκανε τον κόπο να κλείσει έμπαινε η βροχούλα με ρυθμό κάτι παραπάνω από σταγόνα τη σταγόνα.

Είναι βέβαιο -όπως είπε χαμηλόφωνα για να μην χαλάσει την αφήγηση της πρώτης κυρίας με τα οικογενειακά προβλήματα της κόρης της- πως αν δεν υπήρχαν αυτές οι αποκαλύψεις, όλοι οι επιβάτες του λεωφορείου θα ασχολούνταν με τα χαλασμένα παράθυρα που έμπαζαν τη βροχή του Μάρτη, με την κίνηση που κορυφώνεται κάθε που πέφτει μια σταγόνα νερό ή με άλλα ευτελή ζητήματα της καθημερινότητας, όπως ότι ο μπακαλιάρος και τα σκόρδα είναι απλησίαστα και πως οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έχουν έρθει προσαυξημένοι αφού έληξε η κρατική χρηματοδότηση και οι μεγαλοεπενδυτές δεν πρέπει να παράγουν τσάμπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL