Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C19.5°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.1°C18.1°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.4°C15.2°C
2 BF 62%
Βόλος - Στεφανοβίκειο / Οι πλημμύρες διώχνουν οριστικά τους εκατοντάδες Αμερικανούς πεζοναύτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόλος - Στεφανοβίκειο / Οι πλημμύρες διώχνουν οριστικά τους εκατοντάδες Αμερικανούς πεζοναύτες

ΑΜΥΝΑ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΗΠΑ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
Φωτογραφία αρχείου από τις τελευταίες δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο το καλοκαίρι του 2023

Οι πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρότατες ζημιές στις τοπικές οικονομίες της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας σε πολλά επίπεδα πέραν της πρωτογενούς παραγωγής, όπως τεκμηριώνει δημοσίευμα του Ταχυδρόμου, που αναφέρεται στην αποχώρηση περισσότερων 500 Αμερικανών πεζοναυτών που μέχρι πρότινος παρέμεναν στη Μαγνησία και στα στρατόπεδα Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία Βόλου και Στεφανοβικείου δίπλα στην πλημμυρισμένη πλέον λίμνη Κάρλα. Σημειώνεται ότι το στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο παραμένει κάτω από τα νερά εδώ και 6 μήνες και η διοίκηση της 1ης ΤΑΞΑΣ στεγάζεται προσωρινά σε στρατόπεδο του Τυρνάβου ενώ τα ελικόπτερά της επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εξέλιξη φαινόταν δρομολογημένη ήδη από τις πρώτες ημέρες των πλημμυρών και όπως φαίνεται συμπαρασύρει και την μονάδα στη Νέα Ιωνία Βόλου, παρότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποφευχθεί αντίστοιχη μετακίνηση. «Δεν υπάρχει πλέον στρατιωτικό "αντικείμενο" στην περιοχή, από τη στιγμή που η έδρα της Αεροπορίας Στρατού μεταφέρθηκε προσωρινά στον Τύρναβο», γράφει το δημοσίευμα. Οι περίπου 550 πεζοναύτες των ΗΠΑ σε σημαντικό ποσοστό διέμεναν εκτός στρατοπέδου και είχαν φέρει στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους, δημιουργώντας μία σημαντική πηγή εσόδου για την τοπική οικονομία στην περιοχή.

Η εντολή για έναρξη των διαδικασιών αποχώρησης έχει δοθεί «εδώ και μιάμιση εβδομάδα» όπως αναφέρει ο Ταχυδρόμος και ήδη «εγκαταστάσεις όπως μαγειρεία, ιατρεία και άλλες υποδομές, που είχαν δημιουργηθεί με ευθύνη του αμερικανικού στρατού για την εξυπηρέτηση των πεζοναυτών του, έχουν αρχίσει και ξηλώνονται».

Υπογραμμίζεται ότι το πλήγμα δεν περιορίζεται στις αμερικανικές δυνάμεις, καθώς η μη παραμονή της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στη Μαγνησία συνεπάγεται αποχώρηση ακόμη 500 οικογενειών στρατιωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL