Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C23.5°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.0°C21.7°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
21.6°C24.9°C
3 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
25.8°C27.1°C
1 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.2°C
0 BF 63%
Παγκόσμια Ημέρα Νερού / Προχωρούν επιτέλους οι δημόσιες βρύσες στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμια Ημέρα Νερού / Προχωρούν επιτέλους οι δημόσιες βρύσες στη Θεσσαλονίκη

Κοινή δράση που αναδεικνύει τη σημασία του δικτύου κοινόχρηστων βρυσών για την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος διοργανώνουν από κοινού η ΕΥΑΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Greenpeace με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές μεταξύ στελεχών της ΕΥΑΘ και της νέας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το μείζον θέμα των δημόσιων βρυσών και της πρόσβασης των Θεσσαλονικέων σε καθαρό πόσιμο νερό στους κοινόχρηστους χώρους εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο της σημερινής δράσης, στήθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία σταντ όπου διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό για το δικαίωμα των πολιτών σε επαρκή δίκτυα κοινόχρηστων βρυσών σε δημόσιους χώρους και παράλληλα τοποθετήθηκε εθελοντικά από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ η πρώτη καινούργια βρύση στη Νέα Παραλία. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, σε συνέχεια της συμφωνίας που είχε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Τότε είχε συμφωνηθεί η ΕΥΑΘ με το σωματείο των εργαζομένων της να αλλάξουν τις βρύσες κατά μήκος της Νέας Παραλίας, αλλά και να αναλάβει η εταιρεία την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών στις κρήνες της Άνω Πόλης.

Ενημερωτικό σταντ στήθηκε και στο κέντρο της πόλης (Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή), με υλικό σχετικά με την υποχρέωση -βάσει νόμου- των δήμων και κοινοτήτων που έχουν δίκτυο πόσιμου νερού να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Παράλληλα, θα αναδειχθεί η σημασία των δημόσιων βρυσών για την προστασία του περιβάλλοντος με την ενθάρρυνση της χρήσης συσκευασιών πολλαπλών χρήσεων. Στη δράση συμμετέχει και το δίκτυο εθελοντών της Greenpeace, που μαζί με το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης τρέχουν ήδη το πρόγραμμα «Ραντεβού στις βρύσες», το οποίο έχει στόχο να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους.

Δράσεις στις βρύσες της Νέας Παραλίας

Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα Νερού, φορείς και οργανώσεις της Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν δράσεις στις βρύσες της Νέας Παραλίας από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. με εργαστήρια επανάχρησης, πληροφόρησης και ανταλλαγής γνώσεων, δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Στον χώρο βρέθηκαν η Greenpeace, η «Καλλιστώ», η «“Μαμαγαία”», οι φοιτητές και φοιτήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας ΠΑΜΑΚ, οι εθελοντές του United Societies of Balkans, του European Solidarity Corps και της Infinity Greece. Μάλιστα, 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας η διαχείριση του νερού να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί πως στη Θεσσαλονίκη επί θητείας Κωνταντίνου Ζέρβα υπήρξε πλήρης απραξία σε σχέση με την ανάπτυξη του διευρυμένου δικτύου κοινόχρηστων βρυσών στην πόλη που είναι υποχρεωμένοι να αναπτύξουν οι δήμοι και οι κοινότητες από 1/7/2021 βάσει νόμου (4736/2020, άρθρο 4, παράγραφος 10) ο οποίος ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, ενσωματώνοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία (Ε.Ε. 2019/904). Τι κι αν η ΕΥΑΘ και το σωματείο των εργαζομένων της είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμβάλουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εν λόγω project, τι κι αν φορείς και συλλογικότητες της πόλης με παρεμβάσεις τους πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση; Μέχρι σήμερα δεν αναπτύχθηκε τέτοιο δίκτυο με ευθύνη της απελθούσας διοίκησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL