Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.4°C19.1°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.6°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.0°C18.8°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.5°C17.8°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 82%
Μεγαλύτερες επενδύσεις για τον τερματισμό της γυναικείας φτώχειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγαλύτερες επενδύσεις για τον τερματισμό της γυναικείας φτώχειας

134754516a.jpg

Άρχισε στις 11 Μαρτίου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η 68η ετήσια Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW68), που είναι η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Οι εργασίες της θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 22 Μαρτίου και το φετινό θέμα προτεραιότητάς της είναι η «Επιτάχυνση της επίτευξης της ισότητας των φύλων και της ενδυνάμωσης όλων των γυναικών και των κοριτσιών με την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ενίσχυση των θεσμών και της χρηματοδότησης με την προοπτική του φύλου».

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ισότητα των φύλων. Παγκοσμίως το 10,3% των γυναικών ζουν σήμερα σε ακραία φτώχεια και είναι φτωχότερες από τους άνδρες. Η πρόοδος προς τον τερματισμό της φτώχειας πρέπει να είναι 26 φορές ταχύτερη για να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030.

Η επιταχυνόμενη πρόοδος απαιτεί επενδύσεις. Στοιχεία από 48 αναπτυσσόμενες οικονομίες δείχνουν ότι χρειάζονται επιπλέον 360 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών σε βασικούς παγκόσμιους στόχους, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της φτώχειας και της πείνας.

Σε αυτή την αποφασιστική χρονιά, καθώς 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν στις κάλπες για να ψηφίσουν, έχουν τη δύναμη να απαιτήσουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην ισότητα των φύλων.Οι λύσεις για τον τερματισμό της γυναικείας φτώχειας είναι ευρέως αναγνωρισμένες: Επενδύσεις σε πολιτικές και προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και ενισχύουν τη δράση και την ηγεσία των γυναικών.

Τέτοιες επενδύσεις αποφέρουν τεράστια μερίσματα:

Πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα μπορούσαν να βγουν από τη φτώχεια αν οι κυβερνήσεις έδιναν προτεραιότητα στην εκπαίδευση και στον οικογενειακό προγραμματισμό, στους δίκαιους και ίσους μισθούς και στη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών.

Σχεδόν 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως το 2035 μέσω επενδύσεων σε υπηρεσίες φροντίδας.

Το κλείσιμο των διαφορών μεταξύ των φύλων στην απασχόληση θα μπορούσε να ενισχύσει το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά 20% σε όλες τις περιφέρειες.

Στη CSW68 θα συναντηθούν κυβερνήσεις, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ειδικοί, ακτιβίστριες και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο για να συμφωνήσουν σε δράσεις και επενδύσεις που μπορούν να τερματίσουν τη φτώχεια των γυναικών και να προωθήσουν την ισότητα των φύλων. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

* H Φωτεινή Κούβελα είναι συντονίστρια του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. πρ. γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL