Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C18.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C17.8°C
0 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.0°C17.1°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C17.5°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 71%
Κακοκαιρία Ιανός / Ο Αγοραστός παραπέμπεται σε δίκη για τις φονικές πλημμύρες στην Καρδίτσα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Ιανός / Ο Αγοραστός παραπέμπεται σε δίκη για τις φονικές πλημμύρες στην Καρδίτσα

Πλημμύρα στο Μουζάκι Θεσσαλίας
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Καρδίτσας παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ακόμη 8 πρόσωπα για τη φονική κακοκαιρία «Ιανός».

Σύμφωνα με το documentonews.gr, μεταξύ αυτών ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία», η δικογραφία αφορά στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, διάστημα που προκλήθηκαν ισχυρές καταιγίδες εξαιτίας του «Ιανού», με μεγάλες ποσότητες βροχής στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και μεταξύ άλλων, στους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις κάτοικοι του Νομού Καρδίτσας.

Μια 43χρονη φαρμακοποιός, η οποία παρασύρθηκε στο Μουζάκι ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της και η σορός της εντοπίσθηκε μετά από ημέρες στις όχθες του ποταμού Πάμισου, κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στον οικισμό Μαγουλίτσα του Δήμου Μουζακίου. Ένας 62χρονος, ο οποίος καταπλακώθηκε καθώς κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού στην Καστανιά Αγράφων, ενώ νεκρός βρέθηκε στην Καρδίτσα και ένας 63χρονος κτηνοτρόφος, Αλβανός υπήκοος.

Σημαντικές ήταν και οι ζημιές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο που προκάλεσε ο «Ιανός» από κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων, ενώ στην πόλη της Καρδίτσας πλημμύρισαν χιλιάδες σπίτια και καταστήματα.

Η δίκη αναμένεται να γίνει στις 23 Μαΐου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL