Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.1°C19.5°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.1°C18.1°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.0°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.4°C15.2°C
2 BF 62%
Ημέρα γυναίκας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ημέρα γυναίκας

Γυναίκες ισότητα

Η 8η Μαρτίου είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τον κόσμο γιατί συμπυκνώνει νοήματα και δράσεις που αναφέρονται στο «μισό του ουρανού» - για να το πούμε με κινεζικούς όρους. Το ζητούμενο της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι η ισότητα της γυναίκας με την άνδρα - αν υποθέσουμε, βέβαια, ότι οι όροι αυτοί είναι επαρκώς αποσαφηνισμένοι. Πάντως, οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι γυναίκες και το ενδεχόμενο των γυναικοκτονιών είναι κάτι που περιορίζει κατ’ αρχάς την όλη συζήτηση σε ένα θέμα Ποινικού Δικαίου. Όταν βλέπεις σε διάφορες χώρες να επιβάλλονται οι πιο αυστηρές ποινές σε εγκλήματα γυναικοκτονίας, τότε έρχεσαι στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα δεν λείπει κάτι άλλο να δοκιμαστεί πέρα από την αυστηρότητα των ποινών. Τώρα αυτοί που θα πουν «ξέρεις ότι δεν γίνεται τίποτε» κ.λπ., να ακούσουν τούτο: Ότι κι αν δεν ισχύει η γενική πρόληψη, πάντως η ποινή είναι ποινή, που εκτίεται, προφυλάσσει το κοινωνικό σύνολο, δρώντας αποτρεπτικά σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι γυναικοκτονίες επηρέασαν τόσο πολύ τον Παπαδιαμάντη ώστε να γράψει τη «Φόνισσα», ένα έργο για τις γυναίκες υπό εξέλιξη -που είναι σε παιδική κατάσταση-, γιατί αναλογιζόταν όλα τα βάσανα που τραβούσαν σε έναν κόσμο ανδρικό, επιβαρυμένο με το θεσμό της προίκας. Η κατάργηση αυτού του θεσμού έπαιξε οπωσδήποτε ρόλο, οι μέλλοντες πεθεροί ηρέμησαν, αλλά τα πράγματα δείχνουν ότι η απόσταση μέχρι την τελική χειραφέτηση είναι μεγάλη.

Στην εποχή μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καταπίεσης των γυναικών. Οι Ταλιμπάν και οι ισλαμοφασίστες κάθε είδους κρατούν τις γυναίκες διπλοκλειδωμένες σε κάποιες απαγορεύσεις. Η γυναίκα που πρόσφατα έχασε τη ζωή της στο Ιράν γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της είναι απλά μια περίπτωση σε ένα κόσμο που απαγορεύει στις γυναίκες να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς τη συνοδεία αρσενικού. Σε εμάς, το έγκλημα του πιλότου στην Παιανία ή η δολοφονία της Τοπαλούδη είναι μια ένδειξη για το ότι οι βιαιοπραγίες κατά των γυναικών είναι αυξημένες.

Να μην ξεχάσουμε όμως και τις περιπτώσεις που η γυναικεία παρέμβαση στη δημόσια ζωή είναι έντονη και ουσιαστική. Παραδείγματος χάρη την πρόσφατη δράση μιας ομάδας 8 καλλιτεχνών γυναικών για την επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος - παρμένη από την περίπτωση της Περσεφόνης στην αρχαιότητα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL