Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.5°C16.8°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.6°C
1 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.3°C16.8°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
6.9°C11.8°C
0 BF 100%
PIGS
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

PIGS

Αγρότες
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

PIGS σημαίνει στα αγγλικά «γουρούνια», αλλά ως αρκτικόλεξο των χωρών Portugal Italy Greece Spain είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ειρωνευθούν οι Βόρειοι τα ελλείμματα και το χάλι της δημοσιονομικής πολιτικής των νότιων χωρών της Ε.Ε. Τελικά, το πράγμα οδήγησε εκεί που οδήγησε, ξεμείναμε έχοντας 10 δισ. έλλειμμα από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ανακαλύψαμε ότι η Ολλανδία έχει την καλύτερη γεωργία ανά την Ευρώπη, όπως επίσης ότι είναι αδύνατο να προσαρμοσθούμε στις απαιτήσεις του Green Deal, να εναρμονιστούμε, δηλαδή, με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ως το 2050 και αύξηση της βιολογικής παραγωγής κατά 25% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις έως το 2025.
Στο μεταξύ, ο αγώνας των Ελλήνων αγροτών συνεχίζεται. Τα κύρια αιτήματά τους είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, η φθηνότερη κατά 7 λεπτά κιλοβατώρα, η επιδότηση για την αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών και αγροεφοδίων, το τέλος των ελληνοποιήσεων. Είπε ο συνδικαλιστής Κώστας Τζέλας από το βήμα της πλατείας Συντάγματος: «Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ εμείς γινόμαστε φτωχότεροι». Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζεται και ο κατήφορος της υπαίθρου. Οι αγρότες «κλαίγονται» για πολλοστή φορά, τώρα όμως το μήνυμα που εκπέμπουν είναι αληθινό: Από τους 11.000 οικισμούς που είχαμε το 1981 είναι αμφίβολο αν έχουν απομείνει οι μισοί. Στον Νομό Ευρυτανίας οι «κάτοικοι» είναι 17.000, μερικοί από τους οποίους είναι χρήστες της υπαίθρου σε εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ η έκταση του νομού είναι 1.869 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή υπάρχουν λιγότεροι από 10 κατοίκους ανά τ.χλμ. και ελάχιστοι για κτηνοτροφία. Συγκρινόμαστε πλέον με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τα Σκόπια, την Αλβανία σε απώλεια αγροτικού πληθυσμού, με τους περισσότερους οικισμούς της περιφέρειας να είναι θλιβερά άδειοι τον χειμώνα… 

Η σημερινή εντατική γεωργία συνδέεται με τη μεγάλη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, την αλόγιστη εκμηχάνιση, τη σπατάλη των υδάτων, τη μεγάλη έκθεση σε κακοκαιρίες και πλημμυρικά συμβάντα. Ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί για την ορθολογική παραγωγή ποιοτικών προϊόντων είναι μακρύς - ενδιαμέσως, όμως, παρεμβάλλονται οι «παράδρομοι» της σύνδεσης γεωργίας και βιομηχανικού κεφαλαίου, της γεωργίας των μεταλλαγμένων, της εντατικοποίησης που οδηγεί στην αποσύνδεση γεωργίας και ανθρώπων. Είναι φανερό ότι η γεωργία χρειάζεται ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμισή της, πράγμα που δεν μπορεί να δώσει το σημερινό καθεστώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL