Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C19.2°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C18.5°C
0 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.0°C19.3°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.0°C
3 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C16.8°C
0 BF 64%
women in action
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

women in action

134671748d.png

Νέο περιστατικό φρίκης κατά γυναίκας στη Ζάκυνθο. 27χρονος ξυλοκόπησε και εξανάγκασε 19χρονη να διακόψει την εγκυμοσύνη της. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την έδεσε χειροπόδαρα, τη χτύπησε και της έδωσε διά της βίας χάπι διακοπής κύησης. Ο κακοποιητής έχει συλληφθεί και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Αξίζει όμως να προβληματιστούμε για το πώς περιγράφουμε αντίστοιχα περιστατικά κακοποίησης, ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη πληροφοριών. Γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι γυναίκες με τη θέλησή τους μετέχουν σε κακοποιητικές σχέσεις ώστε να αποκαλούνται «φίλη» ή «σύντροφος». Χαρακτηριστικό είναι ότι, με βάση άλλες πληροφορίες ιδιωτικού καναλιού, η κοπέλα είχε μείνει έγκυος από τον ίδιο, αφού έκαναν έρωτα «όχι με τη θέλησή της», όπως είπε ο ρεπόρτερ, και επειδή δεν υπάρχει έρωτας πάρα τη θέληση κάποιου, ενδέχεται να είχε προηγηθεί και βιασμός...

Δικαίωση για εργαζόμενη που είχε καταγγείλει παρενόχληση από προϊστάμενό της. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 6.000 ευρώ σε γυναίκα υπάλληλο υπουργείου. Παρόλο που η γυναίκα είχε καταγγείλει τον προϊστάμενό της για παρενόχληση, με απόφαση του διευθυντή όχι μόνο παρέμενε στο ίδιο γραφείο εννέα μήνες μετά την καταγγελία αλλά εκείνος ήταν και ο άνθρωπος που την αξιολογούσε επαγγελματικά ενώ υπήρχε σε εξέλιξη ΕΔΕ εις βάρος του.

Η μεγάλη ρεμπέτισσα Μαρίκα Νίνου έφυγε στα 35 της χρόνια στις 23.2.1957.

«Χωρίς να το ξέρει, με το μαχαίρι της φωνής της χάραξε μέσα μας βαθιά τα ονόματα θεών της ταπεινοσύνης και της βυζαντινής παρακμής» έγραψε στη μνήμη της ξεχωριστής ερμηνεύτριας ο Μάνος Χατζηδάκης.

Κυβερνητική υποκρισία μπροστά στη γυναικοκτονία

Μέσα σε ένα περιβάλλον έξαρσης της έμφυλης βίας, με τις γυναίκες να δολοφονούνται μία κάθε μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανακατέθεσε (για τρίτη φορά) την τροπολογία για καθιέρωση της γυναικοκτονίας στην ελληνική ποινική νομοθεσία ως προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους ποινικούς κώδικες. Ωστόσο η κυβέρνηση το αρνείται. Παράλληλα, η κυβέρνηση αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους στις δομές. Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρέθηκε έμπρακτα στο πλευρό του Συλλόγου Υπαλλήλων ΙΔΟΧ της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, με τη Φωτεινή Κούβελα να παραβρίσκεται στην προειδοποιητική στάση εργασίας του συλλόγου. Στη συνέχεια, η πρώην γενική γραμματέας Ισότητας συμμετείχε στη συνάντηση του συλλόγου με τη γενική γραμματέα Ισότητας Ζέφη Δημαδάμα, όπου και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης και επέκτασης των δομών και των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας της γραμμής SOS 15900, του Παρατηρητήριου Ισότητας και του Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας και τη στελέχωση όλων με επαρκή προσωπικό.

Αν η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το απόγειο της έμφυλης βίας, τη γυναικοκτονία, ως διακριτό έγκλημα με διακριτές ποινές, αν δεν στηρίζει τις δομές για την ισότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης, τότε θα μένουμε στα κούφια επετειακά λόγια των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων για την 8η Μάρτη και η βία κατά των γυναικών θα αυξάνεται.

Βήμα-βήμα η αποκαθήλωση των δικαιωμάτων των γυναικών

Μπορούν αποφάσεις δικαστηρίων να καταργούν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Στις ΗΠΑ φαίνεται πως μπορούν. Μετά το σφοδρό πρώτο χτύπημα κατά του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος με την κατάργηση του προστατευτικού νόμου για τις αμβλώσεις Roe v. Wade, που ήταν σε ισχύ επί πενήντα χρόνια, ήρθε το δεύτερο χτύπημα. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάσισε ότι τα κατεψυγμένα ωάρια είναι άνθρωποι και ότι όσοι τα καταστρέφουν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για άδικο θάνατο. Σύμφωνα με το CNN, θρησκευτική ομάδα ήδη χρησιμοποιεί την απόφαση αυτή ως προηγούμενο σε μια υπόθεση για το δικαίωμα στην άμβλωση στη Φλόριντα.

Η δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε ότι η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει «ακριβώς το είδος του χάους που περιμέναμε όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v. Wade και άνοιξε τον δρόμο στους πολιτικούς να υπαγορεύουν μερικές από τις πιο προσωπικές αποφάσεις που μπορούν να λάβουν οι οικογένειες».

Να σημειωθεί ότι η Αλαμπάμα έχει εφαρμόσει την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων από τον Ιούνιο του 2022, ενώ το θέμα των αμβλώσεων μπαίνει στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς να το εκμεταλλεύονται στο έπακρο πολιτικά. Ενδεικτικό είναι ότι την Τετάρτη στη Βιρτζίνια, στην ετήσια διαδήλωση κατά των αμβλώσεων συμμετείχαν ο κυβερνήτης Γκλεν Γιάνγκιν και ο υποδιοικητής Ουίνσομ Ερλ-Σίαρς της πόλης (A.P.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL