Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.2°C30.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.4°C28.2°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
28.8°C33.2°C
3 BF 47%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.8°C28.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.9°C26.9°C
3 BF 47%
Αγρότες / Σήμερα η απόβαση εκατοντάδων τρακτέρ στο Σύνταγμα - Από τον Έβρο έως την Κρήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες / Σήμερα η απόβαση εκατοντάδων τρακτέρ στο Σύνταγμα - Από τον Έβρο έως την Κρήτη

Τρακτέρ
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα και στο Σύνταγμα για χιλιάδες αγρότες που ετοιμάζονται να δώσουν ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις για την επιβίωση του τομέα τους.

Με τρακτέρ, λεωφορεία, αυτοκίνητα και αγροτικά οχήματα οι αγρότες μεταβαίνουν σταδιακά προς την πρωτεύουσα. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας  αγρότες από τον κόμβο του Πλατυκάμπου και άλλα μπλόκα σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν για την Αθήνα, με το κομβόι να ενισχύεται με τρακτέρ από το Στεφανοβίκειο και τον Αλμυρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτών στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να βρεθούν τουλάχιστον 100 τρακτέρ μόνο από τη Θεσσαλία. Σημειώνεται ότι η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 5:30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Τα πρώτα τρακτέρ που έφτασαν στο Κάστρο Βοιωτίας έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα από το μπλόκο της περιοχής, ενώ τα τρακτέρ από Θεσσαλία και Φθιώτιδα διανυκτέρευσαν στο Κάστρο και συνεχίζουν σήμερα το πρωί την κάθοδο για Αθήνα. 

Τρακτέρ κατεβαίνουν Αθήνα
ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Τρακτέρ στον δρόμο
ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στο ύψος της Ανθήλης στη Λαμία συναντήθηκαν, παράλληλα αγρότες από Λάρισα και Βόλο με συναδέλφους τους από την Καρδίτσα και μαζί με τρακτέρ που προστέθηκαν από την Φθιώτιδα ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το Κάστρο. Μετά την Αταλάντη όπου προστέθηκαν άλλα 10 τρακτέρ, πάνω από 80 τρακτέρ έφτασαν στο Κάστρο της Βοιωτίας και μαζί τους, αρκετά, γεωργικά μηχανήματα και φορτηγά γεμάτα με ζωοτροφές, όπως επίσης και αγροτικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τους οργανωτές αργότερα αναμένεται να γίνει μία συνάντηση μεταξύ των αγροτών έτσι ώστε να καθορίσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι τους προς την Αθήνα. Παράλληλα όπως αναφέρουν, το πρωί της Τρίτης αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να ενισχυθούν περισσότερο από διάφορα σημεία είτε από την Θήβα, είτε από περιοχές της Αττικής.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία έχουν ήδη φορτώσει 9 τρακτέρ σε νταλίκες για να τα μεταφέρουν μέχρι το Κάστρο, ενώ άλλα 2 φορτηγά με 6 τρακτέρ από την Βόρεια Ελλάδα ταξιδεύουν κι αυτά για να φτάσουν στο σημείο συνάντησης στο Κάστρο της Βοιωτίας. Από το πρωί της Δευτέρας δεκάδες λεωφορεία θα μεταφέρουν τους παραγωγούς στην πρωτεύουσα, με περισσότερα από 20 λεωφορεία να αναμένεται να ξεκινήσουν μόνο από την Φθιώτιδα. Ακόμα αναμένεται λεωφορεία από Δομοκό, Καρδίτσα, αλλά και από τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

αγρότες στο Κάστρο
INTIME
αγρότες στο Κάστρο
INTIME
αγρότες στο Κάστρο
INTIME

Σύμφωνα με τους οργανωτές από την Φθιώτιδα θα μετακινηθούν στην Αθήνα 800 περίπου αγρότες και κτηνοτρόφοι, ενώ 5 λεωφορεία θα ταξιδέψουν από την Καρδίτσα προς την Αθήνα και 2 λεωφορεία από την περιοχή του Δομοκού.

Την ίδια ώρα αγρότες από την Αιγιάλεια, την Δυτική Αχαΐα, την Ωλενία και τον Ερύμανθο, αναχωρούν το πρωί από την Αχαΐα και μετά την στάση στην περιοχή των Μεγάρων θα κατευθύνουν προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Επίσης, αγρότες από την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία θα αναχωρήσουν και αυτοί σήμερα το πρωί από τις περιοχές τους, με προορισμό την Αθήνα. Στην περιοχή των Μεγάρων, οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα αναμένεται να συναντηθούν με αγρότες από τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Όσον αφορά την Εύβοια λεωφορεία αναμένεται να ξεκινήσουν από από την Ιστιαία, το Μαντούδι και την Λίμνη στην βόρειο Εύβοια αλλά κι από την Κάρυστο στο Νότιο τμήμα του νησιού, καθώς και από την Χαλκίδα και την Κύμη. 

«Κατεβαίνουμε δυναμικά για την Αθήνα να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, πιστεύω κάτι να κερδίσουμε, πιστεύω να μας ακούσει η κυβέρνηση» είπε αγρότης στην ΕΡΤ. «Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας» ανέφερε από πλευράς του ο  πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. 

«Έχουν ήδη δρομολογηθεί από το μπλόκο μας δύο λεωφορεία και θα μεταβεί ο κόσμος και με τα ιδιωτικά του ΙΧ και αγροτικά οχήματα» λένε αγρότες από Καρδίτσα και Φάρσαλα. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργάκης είπε πως: «O αριθμός των τρακτέρ που θα μπουν στην Αθήνα είναι τριψήφιος, πάνω από 70 λεωφορεία».

Υπενθυμίζεται ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται με αποκλεισμούς τελωνείων να είναι προγραμματισμένοι για την Τρίτη, στ Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα αγρότες αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμούς των τελωνείων Καστανιών και Ορμενίου, ενώ και αγρότες από τα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα) προσανατολίζονται σε κλείσιμο των τελωνείων την ίδια μέρα.

Παράλληλα χτες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νομού Χαλκιδικής, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό  του λιμανιού των Νέων Μουδανιών. Στις 6.30 το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι (πάνω από 200 άτομα) αναχώρησαν από τον νομό της Χαλκιδικής, με τρία λεωφορεία και οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 18.30. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς, το τι μέλλει γενέσθαι μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα «δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας».

Στο πανελλαδικό συλλαλητήριο συμμετέχουν και αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι αναχωρούν τόσο από το Ηράκλειο όσο και από τα Χανιά με τα πλοία της γραμμής. Στο Ηράκλειο, οι αγρότες πραγματοποίησαν, σύμφωνα με το cretalive.gr συγκέντρωση διαμαρτυρίας λίγο πριν επιβιβαστούν στο πλοίο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών της κινητοποίησης η εκπροσώπηση της Κρήτης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα είναι περίπου 200 άτομα, τόσο από το Ηράκλειο όσο και από τα Χανιά. Όπως τόνισαν στο Cretalive εκπρόσωποι των αγροτών τα βασικά αιτήματα του κλάδου δεν ικανοποιούνται και για τον λόγο αυτό σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους από τις άλλες περιοχές της χώρας συντονίζονται για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τις οποίες δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν.

ΙΝΤΙΜΕ

Τα έκτακτα μέτρα 

 Τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας λόγω των αυριανών αγροτικών κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Αναφορικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από αύριο το μεσημέρι προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας θα ισχύσει κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα τρακτέρ και συγκεκριμένα στο τμήμα Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη.

ΕΛ.ΑΣ.

Τα τρακτέρ θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας γύρω από την πλατεία Ομονοίας.

Στη συνέχεια θα διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αμαλίας, στην οδό Πανεπιστημίου, στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η κυκλοφορία στη Βασ. Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη. Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασ. Σοφίας.

Τα αιτήματα των αγροτών

  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας

Το ειδικό κεφάλαιο για τη Θεσσαλία

  • Να κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
  • Να αποζημιωθούν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
  • Να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
  • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
  • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
  • Άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL