Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.8°C21.2°C
0 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.6°C20.0°C
1 BF 80%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.4°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 66%
Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση / Λέει για «διαστρέβλωση» αλλά εμμέσως ομολογεί τις παραλείψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση / Λέει για «διαστρέβλωση» αλλά εμμέσως ομολογεί τις παραλείψεις

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Φωτογραφία αρχείου από την παρουσίαση του προγράμματος Διπλή Ανάπλαση τον Φεβρουάριο του 2022 - ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μέσα σε μία μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη «Αθήνα Ψηλά», ο επικεφαλής της Κώστας Μπακογιάννης έχει «κρύψει» τις έμμεσες ομολογίες ότι το έργο για την Διπλή Ανάπλαση παρουσιάζει σοβαρά κενά και ελλείψεις, μεταξύ άλλων καθώς η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων δεν αισθάνθηκε ότι χρειαζόταν τεχνικός σύμβουλος για ένα έργο ύψους 240 εκατ. ευρώ, αλλά και επειδή παρουσίασε το έργο της απορρύπανσης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και να υπάρχουν επαρκή κονδύλια για να ολοκληρωθεί.

Είχε προηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων την Τετάρτη, όπου ο νυν Δήμαρχος Χάρης Δούκας έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για την Διπλή Ανάπλαση στον Κ. Μπακογιάννη. Μεταξύ άλλων, για τα εξής:

  • αν το έργο παραδόθηκε έτοιμο για θεμελίωση
  • αν έχει γίνει η απορρύπανση, αν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες με τα 5 εκατ. ευρώ πόρων και αν υπάρχουν άλλοι πόροι
  • αν υπάρχει τεχνικός σύμβουλος για το έργο των 240 εκατ. ευρώ

«Είναι δυνατόν να έχει γίνει διαγωνισμός, να υπάρχει εργολάβος και δεν υπάρχει τεχνικός σύμβουλος για να παρατηρεί;», αναρωτήθηκε ο κ. Δούκας.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η «Αθήνα Ψηλά», για τα συγκεκριμένα θέματα αναφέρεται:

  • Θεμελίωση: «Η νέα δημοτική Αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι την ευθύνη έκδοσης οικοδομικής άδειας την έχει ο ανάδοχος του γηπέδου».
  • Απορρύπανση: «Η προηγούμενη δημοτική Αρχή διεκδίκησε και έλαβε όσα χρήματα ήταν διαθέσιμα για τέτοιου είδους έργα από ευρωπαϊκούς πόρους (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), τη δεδομένη χρονική συγκυρία, δηλαδή τα 5.000.000 ευρώ. Το έργο είναι δυναμικό, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ληφθούν υπόψη ο όγκος των απορριμμάτων, η τεράστια έκταση, η συνεχής εναπόθεση κι άλλων απορριμμάτων, μέχρι να αναλάβει ο ανάδοχος και να οροθετηθεί ο χώρος, αλλά και οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές, λόγω εύφλεκτων υλικών. Γι' αυτό, είχε ληφθεί η αναγκαία πρόνοια για την εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδότησης και είχε αναλυτικά ενημερωθεί η νέα δημοτική Αρχή για τις απαιτούμενες ενέργειες, τις οποίες όφειλε να κάνει. Μέχρι σήμερα δεν τις έκανε».
  • Τεχνικός Σύμβουλος: «Η ομάδα εργασίας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είχε τον γενικό έλεγχο και συντονισμό -ως όφειλε να κάνει σ' ένα τόσο κομβικό έργο- και αξιοποιούσε σε κάθε στάδιο εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους (δικηγόρους, τεχνικούς, μελετητές κ.λ.π.) για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εγκρίσεων και τευχών δημοπράτησης. Η ύπαρξη ενός εξωτερικού τεχνικού συμβούλου που θα συντονίζει όλα τα έργα, υποκαθιστώντας την δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες, είναι μάλλον ανάγκη της τωρινής διοίκησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL