Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.8°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.2°C
2 BF 77%
ΕΚΠΑ / Διαμαρτυρία φοιτητών μέσα στην πρυτανεία - «Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση» (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΠΑ / Διαμαρτυρία φοιτητών μέσα στην πρυτανεία - «Να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση» (βίντεο)

Φοιτητές στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης ενάντια στην στοχοποίηση του διοικητικού υπαλλήλου - μετά τη δράση εργαζομένων του ΕΚΠΑ να «ρίξουν» τον server που υποστηρίζει το σύστημα της τηλεξεταστικής - πραγματοποίησαν φοιτητές.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον διοικητικό υπάλληλο που στοχοποιηθηκε από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια τέθηκε εκτός της εργασίας του μέχρι νεωτέρας.

Σήμερα αρχικά η πρυτανεία αρνήθηκε να δεχθεί τετραμελή αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων φοιτητών και επέμεινε σε ένα μόνο άτομο. Η στάση της πρυτανείας πυροδότησε το κλίμα και οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές μπήκαν μέσα στο κτίριο. «Δεν μας τρομοκρατούν διώξεις απολύσεις, κάτω τα χέρια απ τις διεκδικήσεις», «καμία δίωξη καμία τρομοκρατία να τοποθετηθεί η πρυτανεία», «στο ΕΚΠΑ δεν πιάνουν οι απειλές κάτω τα χέρια απ' τους αγωνιστές» είναι μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι φοιτητές.

Φοιτητές στην Πρυτανεία
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Λίγο μετά τις 13.00 και αφού έγινε συνάντηση με τον αντιπρύτανη η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι έθεσαν άμεσα αίτημα να ανακληθεί η αναστολή καθηκόντων (δηλαδή διαθεσιμότητα) για τον Δημήτρη Αντωνίου και να σταματήσει η διαδικασία της ΕΔΕ. «Η τοποθέτησή του ήταν εντελώς κυνική. Από τη μία δήλωνε αναρμόδιος γιατί η ΕΔΕ διατάχθηκε από τον πρύτανη όπως και η αναστολή καθηκόντων. Ζητήσαμε να απαιτήσει τώρα από τον πρύτανη και να έρθει εδώ και να προβεί σε αυτές τις ενέργειες. Από την άλλη, δήλωνε ότι δεν ξέρει τι ακριβώς έγινε. Δήλωνε άγνοια για την συναίνεση -μετά από απαίτηση του σωματείου και των φοιτητών- να διακοπεί ο server, παρότι υπάρχουν μάρτυρες από την ανοιχτή ακρόαση».

«Επιμείναμε έτσι κι αλλιώς στο ζήτημα της άρσης αναστολής καθηκόντων για τον Δημήτρη Αντωνίου», όπως τονίστηκε. «Μας είπε ότι υπάρχει βίντεο που λέει κάπως ότι "έριξε" τον server. Μία δήλωση που σε τελική ανάλυση, όλοι είπαμε ότι πραγματικά με την παρέμβαση του σωματείου και των φοιτητών καταφέραμε να "πέσει" για μία ώρα ... δεν σημαίνει ούτε ότι μπήκαμε μέσα, ούτε ότι τον ρίξαμε εμείς, ούτε ότι τραβήξαμε καλώδια, ούτε τίποτα. Με μία δήλωση, χωρίς καμία υπόσταση, ότι ο Δημήτρης μπήκε στο κτίριο ή έκανε οτιδήποτε, επειδή είναι ο "αδύνατος κρίκος", κυνικότατα μας είπε "αφού δήλωσε αυτό, ο πρύτανης προχώρησε σε αυτές τις ενέργειες". Δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα».

Καταλήγοντας, επανέλαβαν ότι «απαιτούμε από τον πρύτανη και να έρθει εδώ και να σταματήσει τώρα την ΕΔΕ. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αυτή την πρωτοφανή δίωξη σε βάρος του Αντωνίου. Διέταξαν ΕΔΕ για να δουν τι έγινε, γιατί δεν ξέρουν. Χωρίς να ξέρουν, ανέστειλαν τα καθήκοντα και οδηγούν σε απόλυση έναν συνδικαλιστή και εργαζόμενο. Ξεπερνά κάθε λογική η τοποθέτηση του αντιπρύτανη. Εμείς συνεχίζουμε, είμαστε δίπλα στον Δ. Αντωνίου, δεν θα τον εγκαταλείψουμε ούτε στιγμή. Θα επιβάλουμε, γιατί έτσι ξέρουμε και από το κίνημα, το να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη και να μην γίνει η απόλυση πράξη».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (12/02) διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ υλοποιώντας τη συλλογική απόφαση τους να στηρίξουν τον αγώνα των φοιτητών μετέβησαν στο κτίριο του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου, όπου βρίσκονται τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα του Ιδρύματος και «έριξαν» για μια ώρα τον server του πανεπιστημίου.

Ακολούθως ξεκίνησε μια εκστρατεία στοχοποίησης του διοικητικού υπαλλήλου που έτυχε να προχωρήσει σε δήλωση για την ενέργεια από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, η οποία λειτούργησε ως το κατάλληλο υπόβαθρο, αλλά κι ως μέσο πίεσης, για την αντίδραση της Πρυτανείας

Ο εργαζόμενος στερείται με την αναστολή καθηκόντων το μεροκάματο του και την επόμενη εβδομάδα θα περάσει από το συμβούλιο του ιδρύματος προκειμένου να κριθεί το μέλλον του. 

Ρεπορτάζ και βίντεο Κώστας Παπαντωνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL