Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C21.9°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.6°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.3°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C18.0°C
0 BF 77%
Αγρότες - Κτηνοτρόφοι / Θέλουμε απαντήσεις, με το διάλογο ούτε τρως ούτε πληρώνεις λογαριασμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγρότες - Κτηνοτρόφοι / Θέλουμε απαντήσεις, με το διάλογο ούτε τρως ούτε πληρώνεις λογαριασμούς

ΑΓΡΟΤΗΣ ΜΠΛΟΚΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
EUROKINISSI

Με αφοπλιστικό τρόπο περιέγραψε το αδιέξοδο που βιώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και τα ανύπαρκτα στην πράξη μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην κρατική τηλεόραση το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στο μπλόκο του Πλατύκαμπου, Γιάννης Κουκούτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στο δρόμο είμαστε γιατί μας βγάζουν όλα αυτά που ακούμε ... ο χορός των εκατομμυρίων, βλέποντας στο τέλος τις τσέπες μας και τις ζωές μας ... τα πράγματα δεν είναι έτσι, μόνο φαίνονται έτσι ... ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση στα εφόδια, να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε, να αυξηθούν οι τιμές για τα προϊόντα που δίνουμε ... ακούμε για διάλογο. Τον επιθυμούμε, αλλά ούτε τρως ούτε πληρώνεις λογαριασμούς με το διάλογο. Θέλουμε γόνιμο διάλογο και απαντήσεις σε αυτά που ζητάμε. Στον Πλατύκαμπο, βρισκόμαστε στο δρόμο από τις 13 Δεκεμβρίου, έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ παρουσίας στο δρόμο», είπε ο κ. Κουκούτσης.

«Ζητάμε το πετρέλαιο να είναι transit αφορολόγητο, πραγματικά αφορολόγητο όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές, όχι αυτά τα 80 εκατ. ευρώ που παίρνουμε τώρα. Αν τα διαιρέσεις με 290.000 δικαιούχους, είναι 280 ευρώ, ένα-δύο γεμίσματα στο τρακτέρ για να δουλέψεις κάποιες ώρες», όπως διευκρίνισε.

Αντίστοιχα, συνέχισε, «η μείωση στο ρεύμα, κάτι δίνει, αλλά δεν μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση ούτε να κάνει την διαφορά, ένα 10% στην τιμή της κιλοβατώρας που είναι 0,17 ευρώ, για να είμαστε βιώσιμοι ζητάμε 0,07 ευρώ στην κιλοβατώρα. Το να γίνει 0,15 ευρώ η κιλοβατώρα δεν λέει κάτι, ειδικά μόνο για τέσσερις μήνες, από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, λες και τους άλλους μήνες δεν καλλιεργούμε. Καλλιεργούμε και ποτίζουμε. Υπάρχουν καλλιέργειες και ψυχανθών και σιτηρών που μπορεί να ποτιστούν και Μάρτιο και Απρίλιο, ή σκόρδα στην περιοχή μας. Και μία πιθανή ανατίμηση από τους παρόχους θα εξανεμίσει αυτό το 10%. Ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις και 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, να είμαστε βιώσιμοι».

«Ζητάμε κατάργηση του ΦΠΑ, είναι ουδέτερος φόρος», προσέθεσε ο ίδιος. «Δημοσιονομικός χώρος υπάρχει, δίνονται αλλού χρήματα. Υπάρχουν προτεραιότητες. Αν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας με αυτά τα μέτρα, σβήνει στην Ελλάδα. Είναι απλό το ερώτημα: θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα ή δεν θέλουμε; Αυτά που αναφέρουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, θα χρειάζονταν εκπομπές επί εκπομπών για να πούμε τα πάντα».

Τα αιτήματα και η στάση των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι κοινά, «αποδείχθηκε περίτρανα στη Νίκαια της Λάρισας όπου μαζεύτηκαν και τα 55 μπλόκα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και κατέληξαν στα 7 αιτήματα ... το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό θέτει τα αιτήματά μας ανά την Ελλάδα, στάλθηκε και παράρτημα για την Θεσσαλία που μετά τις καταστροφικές πλημμύρες δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της». Σημειώνεται ότι σήμερα στις 11 «κλειδώνει» η θέση με την οποία πάνε στον Μητσοτάκη μετά τις αντιφάσεις Μαρινάκη-Βορίδη και με τα τρακτέρ έτοιμα για κάθοδο στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένο για τις 11 το πρωί στο δημαρχείο της Σίνδου να συνεδριάσουν ξανά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, τόσο από την Κεντρική Μακεδονία όσο και από τη Θεσσαλία και από άλλες περιοχές της χώρας.

Αναφερόμενος εξάλλου στους Τοπικούς Οργανισμούς Έγγειων Βελτιώσεων, ο κ. Κουκούτσης υπογράμμισε ότι «ο ΤΟΕΒ Πηνειού δεν χρωστάει και δεν χρειάζεται αυτή τη ρύθμιση, αλλά χρειάζεται ισχυρή στήριξη, να αποκαταστήσει το δίκτυό του. Αυτή τη στιγμή όλο το δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού είναι διαλυμένο. Δεν ξέρουμε καν αν αυτά τα χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν, θα αρδευτούν».

Σημειώνεται ότι κύρια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων αποτελούν:

  • η θεσμοθέτηση για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • τιμή-πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο ρεύμα
  • επιδοτήσεις για μέσα, εφόδια και ζωοτροφές και κατάργηση του ΦΠΑ
  • επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ χωρίς εφαρμογή της με το υφιστάμενο πλαίσιο
  • αναπλήρωση στο 100% του εισοδήματος από την χαμένη παραγωγή
  • αποτελεσματικοί κρατικοί έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις»
  • τιμές πώλησης από τους παραγωγούς προς τους μεταποιητές και μεσάζοντες που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής
  • αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά έργα ειδικά σε περιοχές όπως η Θεσσαλία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL