Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.3°C19.6°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.8°C17.6°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.4°C
3 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.1°C
1 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 94%
Ο εξορθολογισμός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο εξορθολογισμός

Φοιτητές σε πορεία
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ)

Φαίνεται πως κάτι κινείται τις τελευταίες εβδομάδες παρά τη γενικευμένη ακινησία που προκαλούν οι κινητοποιήσεις των ημερών, αλλά η ζωή, όπως λένε και οι μεγάλοι φιλόσοφοι, προχωρά μέσα από τις αντιφάσεις της.

Κάπως έτσι λοιπόν χιλιάδες φοιτητές τις Πέμπτες κατεβαίνουν στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων διεκδικώντας το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να σπουδάσουν δίχως κόστος στα δημόσια πανεπιστήμια, μιας και αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας που πρέπει να πάρει τη σκυτάλη και να την παραδώσει στην επόμενη γενιά και άρα η κοινωνία οφείλει να μεριμνήσει γι’ αυτή τη μετάβαση.

Η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε και οι γονείς των μελλοντικών φοιτητών να κατέβαιναν στον δρόμο με το ίδιο πλαίσιο διεκδίκησης, μιας κι αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο, υποστήριξε ένας κινητοποιημένος φοιτητής σε μια συζήτηση μετά τα επεισόδια στα λεγόμενα λουλουδάδικα, δίπλα στη Βουλή, με τα μάτια κατακόκκινα και υγρά από τα χημικά και με τα γένια του ασπρισμένα από το μαλόξ. Το ξύλο στους φοιτητές δεν είναι ορθολογικό, αλλά γενικά ο εξορθολογισμός απαιτεί ρηξικέλευθες απαντήσεις.

Επειτα, στην άλλη πλευρά της Αθήνας, εκατοντάδες γιατροί και προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων διαμαρτύρονταν μπροστά από το υπουργείο Υγείας διότι ο υπουργός, στο όνομα της οικονομίας και του εξορθολογισμού, αποφάσισε να κάνει outsourcing υπηρεσίες των νοσοκομείων σε ιδιώτες. Νωρίτερα είχε εκχωρήσει και τα δημόσια χειρουργεία, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα εξορθολογισμού. Σύμφωνα με τους γιατρούς, το κόστος των 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο θα ανέρχεται πλέον στις 3.000 ευρώ, γιατί κάτι πρέπει να βγάλει και ο εργολάβος, αλλά είναι βέβαιο ότι ο υπουργός κάτι γνωρίζει και πράττει, ενώ οι γιατροί γνωρίζουν μόνο να σώζουν ζωές.

Η άλλη μεγάλη κινητοποίηση που προσώρας δεν έχει προκαλέσει ακινησία είναι στις εθνικές οδούς. Οι αγρότες έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους από τους αγρούς και γεμίζουν τους παράδρομους των κόμβων. Ζητούν κι αυτοί εξορθολογισμό των βαρών που προκύπτουν από την ελεύθερη αγορά που πιέζει τα εισοδήματά τους και αυξάνει τα κοστολόγιά τους και ενισχύσεις· που η κυβέρνηση τις βλέπει με συμπάθεια και λογική, αλλά οι αγρότες δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Κι έτσι, ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, οπότε και θα κλείσουν πιθανότατα τις εθνικές οδούς μπας και εξορθολογιστεί και η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL