Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C24.0°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
22.1°C24.8°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C23.0°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
0 BF 43%
Μεταξουργείο / Τελέστηκε η...«κηδεία» της περιοχής - Το μήνυμα των κατοίκων κατά του gentrification
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεταξουργείο / Τελέστηκε η...«κηδεία» της περιοχής - Το μήνυμα των κατοίκων κατά του gentrification

Κηδεία Μεταξουργείου
X/KOSTAS ZAFEIROPOULOS

«Κάτοικοι, ένοικοι, πρώην κάτοικοι, πρώην ένοικοι, διαλυμένες παρέες, εξόριστες υπάρξεις, ασκεπείς καλλιτέχνες, άστεγες συλλογικότητες, κοινότητες υπό διωγμό και λοιποί τεθλιμμένοι γείτονες»… «κήδεψαν» σήμερα το Μεταξουργείο. 

Εκατοντάδες βρέθηκαν σήμερα στην «εξόδιο ακολουθία», περνώντας από δρόμους και στενά της περιοχής του αθηναϊκού κέντρου, δίνοντας ένα μήνυμα ενάντια στο gentrification και στην επέλαση του Airbnb που έχει φέρει τις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων σε «διαστημικά» επίπεδα. 



Την «πομπή» ξεκίνησαν από το Δημόσιο Σήμα, Πλαταιών και Λεωνίδου, και εκεί κατέληξαν μετά την «περιφορά» του φέρετρου. 
Στο κάλεσμά της, η Συνέλευση Μαχαλά Μεταξουργείου, σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο «έχει δημιουργήσει έναν έντονο εξευγενισμό όλου του κέντρου της πόλης». 


«Οι γειτονιές της, αποξενωμένες, αποστειρωμένες, και άχρωμες, σε λίγο δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τα ζωντανά κύτταρα που της προσέδιδαν την προηγούμενη γοητεία της. Η Αθήνα ολοένα και μετατρέπεται σε μονοθεματικό τουριστικό πάρκο, βορά στην λαιμαργία της οικιστικής επένδυσης που βλέπει την κατοικία μόνο ως επενδυτικό προϊόν και καθόλου ως κοινωνικό αγαθό», σημειώνει ο Μαχαλάς Μεταξουργείου μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή εκατοντάδες ακίνητα παραμένουν άδεια, εγκαταλελειμμένα και παρατημένα, ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν πια που να μείνουν, να περπατήσουν, να αθληθούν, να συνευρεθούν κοινωνικά και πολιτιστικά. Άλλωστε ενώ το κεφάλαιο συρρέει προς τους αστικούς τουριστικούς προορισμούς, η πολιτεία συντηρεί τις έντονες ανισότητες με την παντελή έλλειψη φροντίδας του δημόσιου χώρου προσφέροντας μόνο σημειακές παρεμβάσεις “πάρκων τσέπης”, φωταγώγησης αρχαιοτήτων και κακοσχεδιασμένων χώρων για παιδιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL